Lise Öğrencilerine Madde Bağımlılığından Korunma Yolları Anlatıldı

Lise Öğrencilerine Madde Bağımlılığından Korunma Yolları Anlatıldı

Mersin’in Bozyazı ilçesinde, lise öğrencilerine Mersin İl Emniyet Müdürlüğü ve Bozyazı Emniyet Müdürlüğü organizasyonu ile madde bağımlılığı ve uyuşturucu kullanımının zararları konusunda eğitim verildi.
Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ve Bozyazı Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis koordinesinde lise ve dengi okul öğrencilerine yönelik, “Madde Kullanımı, Uyuşturucu Maddelerle Mücadele ve Korunma Yöntemleri ” konulu konferans düzenlendi. Bozyazı Müftülüğü Konferans Salonu ve Bozyazı Anadolu Lisesi toplantı salonunda verilen konferansa Mersin İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü’nde görevli Abdulvahap Akdemir konuşmacı olarak katıldı.
Slayt eşliğinde öğrencileri bilgilendiren Akdemir, öğrencileri, arkadaş seçiminde dikkatli ve seçici olmaları, okul çevresinde yakından tanımadıkları kişilerden uzak durmaları, tek satılan sigaralardan almamaları konusunda uyardı. Uyuşturucuya başlamada arkadaş çevresinin çok önemli ve en büyük etken olduğuna işaret eden Akdemir, “Arkadaş çevrenizde uyuşturucu kullanan varsa mutlaka uzaklaşın. Özellikle ‘Bir defa denemek ile bir şey olmaz’ veya ‘Ben kullanıyorum bir şey olmadı’ gibi satıcıların çok sık kullandığı telkin yöntemlerine karşı bilinçli olunmalı ve bu tehlikeli oyuna asla düşülmemelidir. Unutulmamalıdır ki, bu maddeleri size genelde sunacak kişiler size en yakın olan çevrenizdir. Bu nedenle arkadaş seçimi sizler için büyük önem arz etmektedir” dedi.
Madde satıcılarının okul önlerine sık sık gelerek yüzlerini tanıttıklarını, daha sonra arkadaş edinip çevre oluşturduklarını belirten Akdemir, bu konuda öğrencilerin dikkatli olmasını, böyle bir durum ile karşılaşılması halinde okul idaresi ve güvenlik güçlerine iletilmesini istedi. Akdemir, “Başınız ağrıdığında veya herhangi bir rahatsızlığınızda okul çevresinde gördüğünüz kişilerden, arkadaşlarınızdan ilaç almayın. İlaç sadece eczanelerden alınır. Alacağınız bir yanlış ilacın veya hapın sizleri bağımlı hale getireceğini unutmayın” uyarısında da bulundu.
“SİGARA KULLANIMI MADDE BAĞIMLILIĞININ BAŞLANGICIDIR”
Sigara kullanmanın madde bağımlılığının başlangıcı olduğunu anımsatan Akdemir, “Okul çevresinde satılan tek sigaraları almayın. Sizleri madde bağımlısı yapmak isteyen kötü niyetli kişilerin şırınga ile sigaraya sıvı uyuşturucu koyacağını unutmayın. Bunları bildiğimiz için söylüyoruz. Sigara kullanma bir başlangıçtır. İnsanlar ilk adım olarak uyuşturucuya hep sigarayla başlıyorlar. Her sigara içen uyuşturucu bağımlısı olacak diye bir şey yok. Ama her eroin, esrar ve Bonzai içen sigarayla başlıyor. Sigara ve alkol kullanmayın” diye konuştu.
Her madde bağımlısının bir satıcı olduğuna da vurgu yapan Akdemir, “Bağımlı olmanın maliyeti yüksek ve sonuçlarının da felaket olduğunu unutmayalım. Madde bağımlısı içeceğini alabilmek için her suçu işleyebilir. Kendi içeceğini bedavaya getirebilmek için arkadaşlarını bağımlı hale getirir” ifadelerini kullandı.
Filim ve dizilerde madde bağımlıları için ‘altın vuruş yaptı öldü’ denildiğini, bunun çok sakıncalı olduğunu, ‘altın’ kelimesinin toplumdaki karşılığının ‘değerli-kıymetli’ olduğunu, bundan dolayı insanlarının bilinçaltına iyi bir şeymiş gibi yerleştirildiğini kaydeden Akdemir, şunları söyledi: “Filmlerde, dizilerde gösterilenlere inanmayın. Gerçekleri yansıtmıyor. Unutmayın kullandığınız uyuşturucunun parası terör örgütüne gider, size kurşun olarak geri döner.”