Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Kırlı:

Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Kırlı:

Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Kırlı, piyasada Çin malı fazlalığının esnafı kaliteli üretimden uzaklaştırdığını söyledi.
Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Kırlı, esnafın sorunlarını anlatarak çözüm önerileri sundu. Sanayide çalışan çırak bulamamaktan, kayıt dışı esnafa, ağır vergilerden piyasaya giren Çin mallarına kadar birçok sorunlarının olduğunu belirten Kırlı konu hakkında yetkisi bulunan kurumları göreve çağırdı.
Piyasada Çin mallarının fazlalığının esnafı kaliteli üretimden uzaklaştırdığını söyleyen Kırlı, “İthal mallarda dolayı kalite düşüyor. Gider kalemlerinin fazlalığı esnafımızı Çin mallarına yöneltiyor. Çin malları ile imal edilen ürünleri de kaçınılmaz olarak kalitesizleştiriyor” dedi.
Esnafın kayıt dışı çalışma mecburiyetine bırakıldığına dikkat çeken Kırlı, “Kayıt dışı çalışanlarda işlerimizi etkiliyor. Vergilerin çok ağır olması da oda üyelerimizi sıkıntılara sokuyor. Ustalarımızı ister istemez kayıt dışına itiyor. Şuanda iş yerleri kapatılıyor ve seyyar olarak iş yapılıyor. Manisa’daki yerel yöneticiler, yani vergi dairesi ve sosyal sigortalar kurumumuz, odalarımız ve birliğimizle bir araya gelinip bu sorunlara çözüm bulunması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
Ustalık belgelerinin değerli olmayışı, alanların, dalların çok oluşu çıraklık liselerinde alınan belgeleri değersizleştirdiğini ifade eden Kırlı, “Kaynakçı, demirci, saç işleri, metal işleri aslında bunların hepsi aynı meslektir. Bunlar gibi birçok örnek verebiliriz. Bunların birleştirilmesi gerekiyor. Bunlar aynı meslektir. Ancak müfredat bunları ayrı meslek olarak kabul ediyor. Meslek liselerinden alınan belgelerin birer kıymetli evrak haline getirilmelidir. Şuanda hiçbir hükmü yok. Hiçbir yerde aranmıyor. Sadece oda kaydı yapılırken aranıyor” şeklinde konuştu.
Çıraklık liselerinden mezun olanların sanayide çalışmamalarına anlam veremediğini belirten Kırlı, “Çıraklık eğitim merkezi yeterli eğitimler veriliyor fakat sınıf açılacak yeterli mevcut bulunamadığı için bazı mesleklerde sınıf açılamıyor. Burada eğitim alanlarda sanayiye gelmiyorlar. Metal, torna, CNC, ziraat ve PVC işi yapanlar işçi bulamıyor. Bu sıkıntının başlıca sebebi 8 yıllık zorunlu eğitim oldu. Bu uygulamadan sonra çıkar bulmakta çok sıkıntı yaşamaya başladık. Bunun çözümü Milli Eğitim Bakanlığının yapacağı bir düzenleme ile meslek liselerine giden öğrencilerin ikinci sınıftan itibaren staj zorunluluğu getirilmesi ile bu sorun bir nebze olsun çözülebilir. Meslek liselerinin artık teoriyi bırakıp pratiğe geçmelidir” dedi.