Manisa Emniyeti Ekobis Kullanıcılarını Uyardı

Manisa Emniyeti Ekobis Kullanıcılarını Uyardı

Manisa Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada son dönemlerde kullanımı hızla artan ve Ekobis olarak bilinen elektrikli bisiklet kullanıcıların mağdur olmamaları için dikkat etmeleri gereken hususlar açıklandı.
Kullanımı son günlerde artan ve yaşı küçük çocukların gelişi güzel kullandıkları Ekobis olarak adlandırılan elektrikli bisiklet sahiplerinin mağdur olmamaları için bazı hususlara dikkat etmeleri gerektiği belirtilen açıklamada, “Bisiklet ve azami sürekli anma gücü 0,25 KW’ı geçmeyen elektrikli bisikletlerin tescil, zorunluluğu yoktur, fakat koruyucu başlık (kask) takma zorunluluğu vardır. Azami gücü 0,26 KW ile 4 KW arası olanlar, motorlu bisiklet; azami gücü 4 KW üstü olanlar ise motosiklet sınıfına tabi olup tescil işlemi gerekmektedir. Bu nedenle elektrikli bisiklet sahibi kişilerin satın aldıkları işyerleri ile görüşerek araçlarının uygunluk belgesi ve faturalarını temin ederek tescil edilmesi için Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir” denildi.
Yapılan Trafik kontrollerinde, 0,26 KW ve üzerindeki elektrikli bisikletlere Karayolları Trafik Kanunu’nun 25. maddesi gereğince 172 TL trafik ceza tutanağı düzenlenerek ve tescili yapılıncaya kadar trafikten men edileceği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Tescil edilen bu elektrikli bisikletlerin kullanıcıları 2918 sayılı Trafik kanununun sürücü belgelerini düzenleyen 36. Maddesine göre A-1 Sınıfı sürücü belgesi sahibi olmaları zorunludur. A-2 Sınıfı sürücü belgesi olan vatandaşlarımızın A-1 sınıfı sürücü belgesi almasına gerek yoktur. Bu araçları A-1 sınıfı sürücü belgesi olmadan kullananlara Karayolları Trafik Kanunu’nun 36. maddesi gereğince bin 462 TL, aynı zamanda ruhsat sahibine de aynı miktarda ceza tutanağı düzenlenecektir.”