Mantar Yetiştiriciliği Kursunu Bitirenlere Sertifika

Mantar Yetiştiriciliği Kursunu Bitirenlere Sertifika

AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun, mantar yetiştiriciliği yatırımlarına yüzde 50 hibe desteği verildiğini söyledi.
Tarsus Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan ’Uygulamalı Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Kursu’nu bitiren kursiyerler, sertifikalarını törenle aldı. Beylice köyü eski okul binasında düzenlenen törene, AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir, Tarsus Gençlik ve Spor Müdürü Murat Tarsuslu, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Nurettin Ambaroğlu, İŞKUR Müdürü Mehmet Ali Çekerbiçer, muhtar ve köylüler ile kursiyerler katıldı.
24 kursiyerin sertifika aldığı törende konuşan Uzun, son yıllarda binlerce çiftçi ailesinin geçim kaynağı haline gelen mantar üreticiliğinin her yıl daha da geliştiğini belirterek, besin değeri açısından mantarların demir, bakır, magnezyum ve potasyum gibi çeşitli mineraller, B, C ve D vitaminleri içerdiğini söyledi. Türkiye’de özellikle büyük kentlerde tüketimi hızla artan kültür mantarının, çiftçi ve köylüler için yeni fırsat kapısı olduğunu, binlerce çiftçi ailesinin geçim kaynağı haline gelen mantar üreticiliğinin, her yıl daha da gelişmekte olduğunu vurgulayan Uzun, Türkiye’de kültür mantarı üretiminin Akdeniz, Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde yaygın olarak yapıldığını, Mersin bölgesinde de kültür mantarı üretiminin ciddi oranda artması için gayret gösterdiklerini kaydetti.
Bölgedeki eski tavuk çiftliklerinin kültür mantarı yetiştiriciliği için kullanılabileceğini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun, yüzde 50 oranında hibe desteği verdiğine dikkat çeken Uzun, projesi olana, yatırım yapmak isteyenlere AK Parti iktidarı olarak her türlü desteği verdiklerini ve bu desteği arttırarak vermeye devam edeceklerini belirterek, mantar yetiştiriciliği kursunu bitirenleri kutladı.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir ise, Milli Eğitim Müdürlüğü olarak her alanda eğitim desteği verdiklerini belirterek, “Bölgemiz tarım bölgesidir. Tükettiğimiz gıdaların sofralarımıza sağlıklı bir şekilde gelmesi için birlik ve beraberlik içinde görevimizi yapıyoruz. Sağlıklı bir nesil yetiştirilmesi için çalışıyoruz. Geleceğimizin
güvencesi olan gençlerimizin, çocuklarımızın geleceğe en iyi şekilde hazırlanmaları için çalışıyoruz. Sağlıklı bir nesil yetiştirilmesine bu tür kursların ciddi bir katkısı bulunmaktadır. Sağlıklı nesiller için sağlıklı beslenme de çok önemlidir” dedi.
Merkezi Eğitim Merkezi Müdürü Nurettin Ambaroğlu, merkez olarak ekibiyle birlikte köyleri gezerek atıl pozisyondaki tarım alanlarını belirlediklerini, tespitlerinde atıl tavuk çiftliklerini gördüklerini belirterek, “Köy muhtarıyla temasa geçerek buralarda mantar yetiştiriciliği yapılabileceği fikri oluştu. İlk olarak Beylice köyünde mantar yetiştiriciliği kursu açtık ve 192 saat süreli kursumuzu 24 kursiyer başarıyla tamamlamıştır. Kurs boyunca ziraat mühendisimiz köylülerle 5 hafta boyunca günde 8 saat birlikte oldu. Bundan sonraki süreçte köylülerimiz aldıkları eğitimle atıl alanları birer üretim tesisi haline getirirler inşallah” diye konuştu.
TKDK Mersin İl Koordinatörü Veli Akın ise kurum olarak mantarcılığı desteklediklerini ve 500 bin Euro’ya kadar yüzde 50 hibe desteği verdiklerini belirterek, mantara ciddi bir talep olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir ve diğer katılımcılar kursiyerlere sertifikalarını verip, tebrik ettiler.