Mersin Sahillerinde Ölü Göçmen Denizanası Yoğunluğu

Mersin Sahillerinde Ölü Göçmen Denizanası Yoğunluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden öğretim üyesi olan Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, Mersin kıyılarında artan ölü denizanası vakalarıyla ilgili bölgede incelemede bulundu. Kıdeyş gazetecilere yaptığı açıklamada, son günlerde sahillere vuran denizanalarının sayısında artış yaşandığını belirtti.

Temas Halinde Sağlık Kuruluşuna Gidilmeli

Vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, "Denizanalarının insan vücuduna teması kızarıklığa sebep olabilir. Bu durumda mutlaka bir doktora ya da sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Denize giren ya da sahilde denizanası görenlerin kesinlikle temas etmemeleri gerekmektedir." dedi. Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, Akdeniz sahillerinde sıkça görülen türün "göçmen denizanası" olduğunu belirterek açıklamalarda bulundu.   ‘’Son günlerde büyük bir yoğunlukla karşı karşıyayız. Antalya ve Rodos'tan gelen haberlere göre Akdeniz sahillerinde denizanası popülasyonunda artış yaşanıyor. Balıkların yaşamını sürdürebilmek için 'plankton' olarak adlandırdığımız canlıları tüketmeleri gerekiyor. Ancak denizanaları, balıkların tüketeceği planktonları büyük miktarlarda tüketiyorlar. Sahil boyunca, 200 metrelik bir alanda 42 ölü denizanası saydım. Bu sayı her geçen gün artıyor. Bu durum, deniz ekosistemini olumsuz yönde etkiliyor.’’

"Bu Kadar Erken Gelmelerini Beklemiyorduk"

Kıdeyş denizanalarının şubattan itibaren görülmeye başladığını belirerek şu ifadeleri kullandı: "Beklenmedik bir şekilde erken geldiler. Küresel ısınmanın etkisi olduğu kesin ancak türün adaptasyonu da gerçekleşmiş. Bu tür denizanası, yılın büyük bir çoğunluğunda çok miktarda çoğalabiliyor. Son yıllarda Akdeniz'de bu türün yanı sıra daha fazla sayıda ve bazıları daha zehirli olan başka denizanaları da görmeye başladık. Sahile vuranlar arasında oldukça büyük olanlar var, bazıları ise daha küçük boyutta. Görmeden üzerinize yapışabilenler de var."