Mşü Rektöründen Baskın İddiasi

Mşü Rektöründen Baskın İddiasi

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, 26 Aralık günü Diyarbakır’dan gelen bazı kişilerin Uludere olayı bahanesiyle üniversiteyi işgal edeceği bilgisinin kendilerine ulaştığını ve bu yönde tedbirler aldıklarını söyledi.
MŞÜ Rektörü Prof.Dr. Nihat İnanç, makamında düzenlediği basın toplantısında, HDP Muş Milletvekili Demir Çelik’in kampuse alınmadığı yönündeki iddialar ve son zamanlarda üniversitede yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı. Bir süredir, üniversiteyle ilgili gerçekle ilgisi olmayan bir kamuoyu oluşturma çalışması olduğunu iddia eden İnanç, bu tür konulara çok fazla müdahil olmamalarına rağmen basın mensupları ile bazı gerçekleri paylaşma ihtiyacı duyduğunu açıkladı.
HDP Muş Milletvekili Demir Çelik’in, üniversite kampusüne alınmadığı şeklinde bir haber çıktığını belirten İnanç, şöyle konuştu: "Konunun aslı şu şekildedir. Sayın Demir Çelik telefonla arayarak, havaalanına indiğini ve bir grup arkadaşı ile beni randevusuz olarak ziyarete geleceğini söylemiştir. 17 Aralık 2014 günü Ankara’da yapılacak olan ve Üniversitemize AB tarafından verilecek Diploma Eki Ödül Töreni için ayrılmak üzere olduğumu ve rektör yardımcımızla görüşebileceğini belirttim ve mutabık kaldık. Aldığımız duyumu da kendisi ile paylaşarak, üniversitemiz kampusünde öğrencilerle birlikte eylem yapacağını duyduğumuzu, takdirin kendisine ait olduğunu, ancak bunu önermediğimizi, çünkü öğrencilere zarar vereceğini belirterek telefonu kapattım." Sayın Vekil yanındaki 40-50 kişi ile geldiğinde, nezih bir şekilde karşılandığını ve içeri davet edildiğini anlatan İnanç, şunları söyledi: "Yanında gelenler de girmek istediklerinde, kimlik kaydı yaptırarak bunun mümkün olduğu belirtilmiştir. Ancak, Sayın Vekil, bunların kendi misafiri olduğunu belirtmiş ve kimlik kaydı yapılmasına direnmiştir. Kendi misafirlerinin TBMM’de kayıt yaptırdıkları hatırlatılarak, kurum kuralları gereği bunun şart olduğu belirtilmiştir. Buna rağmen özel güvenlik elemanlarımıza görevleri yaptırılmayarak zorla içeri girilmiştir. Tespit edilen ve ekli listede ismi verilen kişiler ile birlikte Sayın Vekil, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Coşkun ile görüşmüşlerdir. Ayrıca, görüşme sonrası, kampusümüz Aliya İzzetbegoviç meydanında Sayın Vekil ve arkadaşlarının da katıldığı öğrenci eylemine ait video ve fotoğraflarda mevcuttur. Konunun aslı bu şekilde iken, daha sonra Sayın Demir Çelik ve Sayın Sırrı Sakık tarafından basına tam tersi bir tablo yansıtılarak, şahsım ve kurumum hedef olarak gösterilmiştir.”
"MİLLETVEKİLİNİN YANINDAKİLER ÖZEL GÜVENLİĞİ DARP EDEREK İÇERİ GİRİYOR"
HDP Milletvekili Demir Çelik’in yanında gelen yaklaşık 40 kişinin özel güvenlik elemanlarını darp ederek üniversiteye girdiğini ifade eden İnanç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir milletvekili, üniversiteye girip neden öğrencileri tahrik ediyor? Bir milletvekili, yanına aldığı ve kim olduğunu bilmediğimiz kişilerle ki, bir tanesi CHP eski milletvekilinin oğlu, bunlar hepsi var kayıtlarda. Bunlar gelip üniversitede neden eylem yapma ihtiyacı hissetmektedir. Tartışılması gereken konu budur. Ama bütün bunlara rağmen, biz nezaketimizi ve sükunetimizi koruyarak, bu arkadaşlarımızı burada misafir etmişizdir. 10 gün öncesinde, 16 Aralık’ta Sayın Vekil, yanına almış olduğu 40 kişiyle gelip üniversite özel güvenliği darp ederek içeri zorla girme hakkına sahip midir? Üniversite yönetimi buna bile tepki göstermedi. Sırf, kutsal çözüm sürecinin hatırına. Türkiye’de, kampusünde, yerleşkesinde, asker ve polis olmayan nadir üniversitelerden birisidir Muş Alparslan Üniversitesi. Rektörün izni olmadan kampuse hiçbir güvenlik görevlisi giremez. Ama rektör, kampuste güvenliği sağlamayacağı kanaatine ulaştığı an bu kez sorumluluğu devreye girer. Rektör, güvenlik güçlerini çağırmak zorundadır. Burada asıl utancı yaşayacak olan, bundan utanç duyacak olan kesim bizi güvenlik güçlerimizi buraya davet etmeye zorlayanlardır."
"ÜNİVERSİTEMİZİN BASILACAĞI DUYUMUNU ALDIK"
26 Aralık günü üniversitenin basılacağı duyumunu aldıklarını ve bunun üzerine kampüse jandarmayı davet ettiklerini vurgulayan İnanç, sözlerine şöyle devam etti: "26 Aralık 2014 günü Uludere katliamını protesto bahanesiyle Diyarbakır, Bingöl ve Muş merkezde bazı kişilerin kampusümüze gelip eylem yapacakları, rektör odasını işgal edecekleri, dersliklere girip sınavları sabote edecekleri, etrafı kırıp dökecekleri bilgisi bize ulaşmıştır. Aldığımız bu bilgiyi değerlendirdik. Yine de konuyu kendi özel güvenlik elemanlarımızla çözme yoluna gittik. 26 Aralık 2014 Cuma günü, sabah erken saatlerinden itibaren Diyarbakır ve çevre illerden gelen bazı kişilerin kampuse zorla girme teşebbüsleri olmuştur. İl Güvenlik Komisyonu’yla görüşmelerimizi yapıp jandarmayı davet ettik saat 11.30 sularında. Sonra aşağıda eylem gerçekleşmiş. Sınıflara baskın yapılmış, merkezi derslikler birinci etabın camları kırılmış. Sınavlara girerek öğrenciler zorla eylem alanına zorlanmış, gelmeyenlerin sınav kağıtları yırtılmış. Bunlarla ilgili işlemler yapılacaktır. Siz içeri giremezken DİHA muhabiri sahte kimlikle içeri girmiştir. İçeriye zorla giren, özel güvenliğimize görevi yaptırmayan, direnen, sahte kimlik kullanan kim varsa, bunlarla ilgili adli süreci biz başlatacağız. İdari olarak da, bizim öğrencilerimize sınavı yaptırmayan, final sınavlarına hazırlanan 10 bin öğrencimize sınavı zehir edenlerin burnundan fitil fitil getireceğiz. Hiç kimse bizi tehditle şantajla kendi hizasına çekemez."