Muş Belediyesi’nden Hava Kirliliği Uyarısı

Muş Belediyesi’nden Hava Kirliliği Uyarısı

Muş Belediyesi, hava kalitesinin korunması ve hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla alınması gereken tedbirlerle ilgili vatandaşları uyardı.
Temiz bir çevre için vatandaşların uyması gereken kuralların belirtildiği açıklamada, “Kalorisi yüksek ithal kömür kullanılması, kalorifer kazanları ve bacaların periyodik bakımlarının yapılması, kapı-pencere-çatı ve bina izolasyonuna önem verilmesi, kalorifercilerin ateşçi kurslarına katılarak sertifika almalarının sağlanması, sertifikasız elemanın çalıştırılmaması, fuel-oil yakılan kaloriferli binalarda ısıölçer cihaz kullanılarak gereksiz ısının önlenmesi, soba zehirlenmelerinin önlenmesi için baca temizliğinin yapılması ve yatmadan önce sobanın içindeki yakıtın söndüğünden emin olunması, taşıtlarda kurşun içeriği düşük benzin kullanılması, taşıtlarda yanma veriminin artırılması amacıyla motor bakımlarının sağlanması gerekmektedir” denildi
Muş Belediyesi İtfaiye Müdürü Fatih Eser ise, havaların soğuması ile birlikte vatandaşlardan soba zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi. Kış aylarında evlerde yakılan sobaların neden olduğu ölüm riskinin yangınlardan çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Eser, havaların soğumasıyla birlikte yanlış soba seçimi, sobanın yakılması ve boruların eksik izolasyonu nedeniyle üzücü olayların yaşandığını hatırlattı. Baca tıkanıklığının da zehirlenmelerde çok önemli rolü olduğunu vurgulayan Eser, daire ve apartmanlarda bacaların yılda en az bir kere temizletilmesi gerektiğini belirterek, “Bacaların normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Vatandaşlar bacalarını mutlaka yılda bir defa temizletsin” dedi.
Vatandaşların yatmadan önce sobalarını yakarak yatmamaları için uyaran Eser, sobanın yakıldıktan sonraki alev alma sürecinde odun veya kömür olsun çok miktarda duman çıktığını ve risk taşıdığını hatırlattı.