Muş Valisi’nden Tarım Ve Hayvancılık Açıklaması

Muş Valisi’nden Tarım Ve Hayvancılık Açıklaması

MUŞ (İHA) – Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Muş’un tarım ve hayvancılık alanında yıldızı parlayan iller arasında olduğunu açıkladı.
Muş Valisi Vedat büyükersoy, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2014 yılı değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantıda Muş’un tarım ve hayvancılık alanında çok büyük mesafeler kat ettiğini açıklayan Vali Büyükersoy, Muş’un bu alanda daha da ilerleyeceğini vurguladı. Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Muş için çok önemli 4 büyük proje olduğunu belirterek, bu projelerin bitiş tarihlerinin ise yaklaşık olarak 2019 yılı olduğunu söyledi. Bu projelerin tamamlanması ile birlikte Muş’un tarım ve hayvancılık alanında hak ettiği konuma kavuşacağını belirten Vali Büyükersoy, “İlimiz gıda ve hayvancılık alanında Türkiye’mizin yıldızı parlayan, ön planda olan illerinden bir tanesidir. Hiç şüphesiz ki her zaman paylaşmış olduğumuz dört büyük proje bittiğinde tarım, gıda ve hayvancılıkta Muş ili hak ettiği noktaya ulaşmış olacaktır. Bu dört büyük projeyi hepiniz biliyorsunuz. Alparslan 2 Barajı, Muş Ovası Sulama Projesi, Karasu Islah Projesi ve arazi toplulaştırmasıdır. Bu dört projenin bitiş tarihini yaklaşık olarak 2017 ile 2019 yılları arasında yer almaktadır. Projeler devam ediyor ve aksamadan bitmesini arzu etmekteyiz. Zaten biraz önce bizlerle paylaşıldı, arazi toplulaştırmasının büyük bir kısmının yapıldığını anlıyoruz. İnşallah bunlar da tamamlanacak, çünkü dünyada arazi toplulaştırılması yapıldığı halde ondan memnun olmayan çok az, Türkiye’nin en büyük problemlerinden bir tanesi de arazinin bölünmüş olmasıdır. İlimizde de aynı şekilde ülkemizin diğer yerlerinde olduğu gibi miras sebebiyle parçalanmış küçük ve dağınık hale gelmiştir. Bunların bir araya getirilmesi, tarım alanında hep daha rantabl bir üretime sebebiyet verecek, aynı zamanda mirastan kaynaklanan problemleri de büyük bir oranda çözümleyecektir” dedi.
Muş Ovası’nda organik tarım yapılabileceğine dikkat çeken Vali Büyükersoy, “Biz de biliyoruz ki arazilerimiz yıllarca ota yatırıldı ve herhangi bir tarımsal faaliyette bulunulmadı, herhangi bir kimyasal kullanılmadı. Böyle bir toprakta yetişecek olan ürünlerin organik olmaktan başka şansı yoktur. Bunu iyi pazarlamak gerektiği kanaatindeyim. Yine zaman zaman arkadaşlarımızla geziyoruz. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ilimize gerçekten büyük hizmetler vermekte, bu kurum her ilde yok, bazı illerimizde var. Bu illerimizden bir tanesi de Muş, bunu iyi değerlendirmek gerekir. Yaklaşık yüzde 50-65 arasında hibe desteği kullandırmakta, bu büyük bir orandır. Yüzde 50-65 arasında hibe desteği alan bir kişinin geri kalanını sermayesini tamamlaması çok daha kolaydır. Bu bağlamda imkânı olan vatandaşlarımızın bu desteklerden istifade etmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Toplantıya Belediye Başkanı Feyat Asya, İl Özel İdaresi Genel Sekteri Şehmus Yentür ve il müdürlüğü çalışanları katıldı.