Ocaklar Kapansın Kampanyası

Ocaklar Kapansın Kampanyası

Antalya’nın Konyaaltı ilçesi sınırları içindeki bir mermer ocağı ile dört taş ocağının kapatılması talebiyle imza kampanyası başlatıldı.
Ekizce Yaylası’ndaki başta sedir ağaçları olmak üzere tüm canlıları ve doğal yapıyı korumaya çabalayan doğa yürüyüş grupları, çevre gönüllüleri ile sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanan ve Change. Org adlı siteden sürdürülen kampanyanın bitiminde toplanan imzalar Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na gönderilecek. Bir kopyası da Antalya’nın ev sahipliği yapacağı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinatörlüğünde hazırlıkları süren Çiçek ve Çocuk temalı Expo 2016’nın sembol çiçeği şakayıkların bölgede yoğun olması nedeniyle bakan Mehmet Mehdi Eker’e iletilecek.
1 bin 250 imza bulan kampanya ile Hisarçandır’ın Ekizce Yaylası’nda takriben 10 hektar alanda faaliyeti süren mermer ocağının açılması için ekosistemin en büyük koruyucularından sedir ağaçlarının kesildiği hatırlatıldı. Bölgedeki ardıç, meşe, akça kesme, pıynar meşesi, yabani mersin, kuşburnu, yabani çilek ile ağaçkakan, şahin, kartal (nesli tehlike altında), yabani güvercin, keklik, yaban domuzu, kara yılan, boz yılan, tilki, tavşan, kurt, sincap ve nesli tükenmekte olan Toros Karakulağı ile vaşakların da tehdit altında olduğu hatırlatıldı.
Mermer ve taş ocaklarının birer ur gibi bölgeyi sarmaya başladığının altı çizildiği kampanya duyurusunda ayrıca şu görüşe yer verildi:
“Antalya EXPO 2016’da yapılacak ‘Çiçek ve Çocuk’ temalı fuarın sembol bitkisi şakayıkın doğal yaşam alanı olan bu bölge, tüm dünyaya tanıtılmak istenmektedir. Sembol bitkinin yaşam alanı, diğer ülkelerden gelen bütün uluslar arası konuklara tanıtılacak, bölgenin özellikleri hakkında bilgiler verilecektir. Ayrıca bu bölgeye bilim insanları da gelecektir. Tam da Antalya EXPO 2016 öncesinde buraya mermer ocağı açılması, Türkiye’nin hem prestijini zedeleyecek, hem görsel anlamda tahribat bütün dünyanın gözleri önüne serilecektir.”
Mermer ocağının halkın içme suyu kaynaklarının yanı sıra bölgedeki antik Likya kenti kalıntılarına yakın olduğunun kaydedildiği açıklamada Ekizce Yaylası’nın 1960 ve 1980 yılında tutulan iki raporda da belirtildiği gibi heyelan bölgesi olduğunun da altı çizildi.
Kampanya duyurusunda bölgede halen faaliyette bulunan dört taş ocağının açılışı sırasında bölge halkının rızasının alınmadığı vurgulanarak, bölgeye vermekte oldukları zararlar maddeler halinde sıralandı:
Hisarçandır Kum Mahallesinde çalışan taş ocağı Olimpos Safranının yaşam alanındadır ve toplamda 253 adet birey olarak sayılan bitkinin yaşam alanı hızla tahrip edilmektedir. Boğaçay’ın Çakırlar girişinde Üzümcek Mevkiinde çalışır durumda taş ocağı, portakal bahçelerinin yanındadır ve zarar vermektedir.
Suiçecek Mahallesi Döllük Mevkiinde Karayolları tarafından açılmış taş ocağı, tarım alanlarının yanındadır ve zarar vermektedir. Hisarçandır Aktoprak Mevkiinde açılmış, ancak dava açılarak yürütmeyi durdurma kararı verilen ve mahkemesi devam eden taş ocağı. Bölgede çok sayıda taş ocağının uzun dönemdir çalışıyor olmasından dolayı tozdan kaynaklı, özellikle de astım hastaları ve kanserli hastalar vardır. Bu konuyla ilgili olarak Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğüne dilekçeler daha önce verilmiştir. Alan Antalya Şehrinin apartmanlarının yanındadır. Haftada iki kez atılan dinamit hem toz üretmekte hem de civardaki evlerin çatlamasına yol açmaktadır.