Otomatik Travay Sistemiyle Sığırlarda Bakım Projesi’nin Eğitimleri Başladı

Otomatik Travay Sistemiyle Sığırlarda Bakım Projesi’nin Eğitimleri Başladı

Osmaniye’de, 2014 Yılı Teknik Destek Programı Mayıs-Haziran Başvuru Döneminde, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün, Osmaniye İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile ortak olduğu "Otomatik Travay Sistemiyle Sığırlarda Ayak-Tırnak Bakımı Eğitimi" isimli projesinin, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından desteklendiği bildirildi. Proje, 08-11 Eylül 2014 tarihleri arasında Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde yürütülecek.
Otomatik Travay Sistemiyle Sığırlarda Ayak-Tırnak Bakımı Eğitimi projesi kapsamında, Osmaniye İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile İl ve İlçe Müdürlüklerimiz bünyesinde çalışan 25 personele, toplam 24 saatlik (4 iş günü) eğitim verilecek.
Projenin açılışında Osmaniye İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam ve Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cafer Tayer İşler birer açılış konuşması yapmıştır. Proje kapsamında; katılımcılara, sığırlarda oluşan ayak hastalıkları, tırnak bakımının yapılması, ayak ve tırnak hastalıklarının önlenmesi konuları ile sığırlarda ayak-tırnak bakımının otomatik travay sisteminin kullanılarak yapılması konularında eğitim verilecektir.
Osmaniye İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, “Eğitim alan teknik personeller, sığırlarda ayak-tırnak bakımının otomatik travay sisteminin kullanılarak yapılması ile sığırlarda ayak ve tırnak problemlerinin oluşması engellenecektir. Sığırlarda oluşan tırnak hastalıkları engellenerek sağlık giderlerinin azaltılması sağlanacaktır. Sonuçta sığırlarda et ve süt veriminde düşme, kilo kaybı ve döl veriminin olumsuz etkilenmesine ve sürü dışına çıkarılmaları hatta ölümlerine dahi engel olunacaktır. Alınacak olan bu eğitim ile bölgede hayvancılık sektöründe ve büyük işletmelerde sığırlarda ayak-tırnak bakımı için otomatik travay sisteminin kullanımı ilimize kazandırılmış olacaktır. Proje sonucunda alınacak olan eğitimle İl ve İlçe Müdürlüklerimizin hizmet sunma kalitesi artmış olacaktır” dedi.
Eğitimin açılışında Osmaniye İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Sayman Saygılı ve Sorumlu Müdür Murat Keleş de hazır bulundular.