(özel Haber) Tarihin Tanıkları Belgesel Oluyor

(özel Haber) Tarihin Tanıkları Belgesel Oluyor

Çorum Hitit Üniversitesi, tarihe tanıklık eden Çorumlu gazileri gelecek nesillere tanıtmak amacıyla örnek bir çalışmaya imza attı.
Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan’ın koordinatörlüğünde hazırlanarak hayata geçirilen “Çorum’da Tarihin Tanıkları: Kore ve Kıbrıs Gazileri” adlı projeyle, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli yer tutan Kore Savaşı ve Kıbrıs Türk Barış Harekatı’na katılan gazilerin cephedeki anıları belgesel haline getiriliyor. Geçtiğimiz günlerde çekimlerine başlanan proje kapsamında, Çorum’da yaşayan ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği’ne üye olan 110 kadar Kıbrıs ve Kore Savaşı gazisiyle görüşülecek. Projenin tamamlanmasıyla elde edilen veriler arşivlenerek, doküman haline getirilecek. Kıbrıs ve Kore gazileri hem günümüz gençlerine tanıtılacak, hem de gelecek nesillere aktarılarak, bilgiler arşivlenecek. Dokümanlar önümüzdeki yıllarda, bu alanda ulusal ve uluslararası araştırma yapmak isteyen bilim adamlarına ve araştırmacılara kaynak oluşturacak.
Üniversitelerin bilim yuvası olmasının yanında, bulunduğu şehirle de bütünleşmesi gerektiğini savunan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan, “Üniversitemiz bu bilinç ve sorumluluk içerisinde, Çorumlu gazilerimizle ilgili bu projeyi hayata geçirmektedir. Amacımız, bu bilgileri milli tarih anlayışı açısından değerlendirerek, özellikle gençlerin tarih bilinci, ülke sevgisi gibi konularda bilinçlenmelerine ve gelişmelerine katkı sağlamak” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Bakan, Kore Savaşı ve Kıbrıs Türk Barış Harekatı’nın Türkiye’nin yakın tarihinde önemli bir yeri olduğuna ve Türkiye Cumhuriyeti’nin dış politikası açısından mühim sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti. Balkan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Güney Kore’ye Birleşmiş Milletler çerçevesinde askeri yardım göndermesinin dünya barışına önemli katkı sağladığının altını çizdi. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan, Kore’deki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üstün başarısı ve kahramanlığının dünyaya bir daha tanıtıldığını ve bunun aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti’nin NATO ülkeleri arasına girmesine de önemli katkı sağladığına işaret etti.
Günümüzde Türkiye ve Güney Kore arasında yakın ilişkiler ve büyük bir dostluğun bulunduğunu anlatan Bakan, “Güney Kore halkı Türklere ve Türkiye’ye son derece dostluk ve minnet duygusu beslemektedir. Güney Kore’de ‘Türk Şehitliği’ ve ‘Türk Zafer Anıtı’ bulunmaktadır. Geçtiğimiz günlerde, Türkiye’de Güney Kore Büyük Elçiliği’nde görevli Güney Koreli Savunma Ataşesinin Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı ile birlikte Çorum’a gelerek, hayatta olan Kore gazilerini ziyaret ettiğini biliyoruz. İkili dostluk ilişkileri halen devam etmekte. Hayatta olan Kore Gazileri de 85 yaş üzerindedir. Bu gazilerimizin hayatta iken anılarını video ortamında kayıt altına almak ve gelecek nesillere aktarmak hem milli tarihimiz, hem de tarihe ışık tutma açısından son derecede önemli. Bu sayede gazilerimize bir nebze de olsa şükran borcumuzu ödeyeceğiz” dedi.
1974 yılında yapılan Kıbrıs Türk Barış Harekatı’nın, adada bulunan her iki toplumun da güvenliği ve barışı için yapıldığını anlatan Mustafa Bakan, “Aynı zamanda Türkiye’nin Kıbrıs üzerinde ’Garantör Devlet’ olma sorumluluğu ve yetkisini kullanarak adanın başka bir devlete ilhakı gibi girişimleri önleyerek, orada yaşayan Türklerin güvenliğini sağlamıştır. Kıbrıs Türk Barış Harekatı’nı gerçekleştiren Türk ordusu, yine Kıbrıs’ta da disiplin ve üstün başarı ile kahramanlık örnekleri göstermiştir” diye konuştu.
Projeye Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın da ayrı bir önem vererek, desteklediğini anlatan Bakan, “Projeyi rektörümüze anlattığımızda heyecanlandı. Destek olacağını belirterek, hemen hayata geçirmemizi istedi. Biz de bunun üzerine çalışmalara başladık. Eylül ayında projemizi başlattık. 8 ay içerisinde bitirmeyi düşünüyoruz. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorum Temsilciliği Başkanı Sayın Gazi Muharrem Gül ile görüştük. Derneğe kayıtlı olan 110 kadar gazimiz var. Bunlardan 20’si Kore Gazisi. Derneğimiz vasıtasıyla gazilerimize ulaştık. Ayrıca Çorum Gaziler Derneği’mizi Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan ile birlikte ziyaret ettik. Onları en çok memnun eden şey, hatırlanmak ve kendileriyle ilgilenildiğini görmek. Gazilerimizin istediği de bu. Üniversitemizin ilgisi ve rektörümüzün ziyareti gazilerimizi duygulandırdı. Ayrıca rektörümüz, gazilerimizi üniversitemize de davet ederek, onlara tekrar saygı ve sevgilerini sunarak, üniversitemiz ile ilgili bilgiler de verdi” diye konuştu.
Gazilerle yapılan çekimler sırasında duygusal anların da yaşandığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan, “Gazilerimizi dinlerken bazen gözlerimiz yaşarıyor. Çünkü o anda savaşı yaşıyorlar. Bir gazimiz anlattı. Beşparmak Dağları’nda içecek su yok. Komutanlar ’Her bulduğunuz suyu içmeyin. Zehir atılmış olabilir’ demişler. Matarasında su bitmiş. Kendi köyünden bir arkadaşıyla karşılaşıyor. Onun da matarasında az bir suyu var ama ekmeği yok, kucaklaşıyorlar, birbirlerine ekmek ve su veriyorlar. Bir gazi de terhis olduktan sonra yaşadıklarını anlattı. Evine geliyor ve ailesinden yatak istemiyor. Arkadaşları cephede iken sıcak yatakta yatamayacağını söylüyor. Yine gazilerimiz, bazen uyandıklarında hala kendilerini savaşta zannediyorlarmış. Gazilerimiz bugün savaş olsa yine severek ve koşarak cepheye gideriz diyorlar. Bu yaşta cephede ne yapacaksınız diye sorduğumuzda ise ‘Mehmetçiğe su taşırız, Mehmetçiğe yemek götürürüz’ diyorlar. Hiçbir şey yapamazsak da yanlarında oluruz diyorlar. Ayrıca gaziler gençlerden vatanlarını sevmelerini, sigara içmemelerini ve sağlıklı bireyler olmalarını istiyorlar. Gençlerimizin gazileri dinlemesinde yarar var. Hepsi gençleri çok seviyor. En büyük gazimiz Mustafa Kemal. Bu yıl Hitit Üniversitesi olarak gazilerimizle birlikte geniş kapsamlı bir etkinlik yapmayı düşünüyoruz. Ay yıldızlı al bayrağımız altında bu ülkede yaşayan tüm insanlarımızın, bu ülkenin bayrağını, değerlerini, vatanının anlamını çok iyi bilerek kaynaşması gerekiyor. Bu tür etkinlikler bu tür duyguyu daha çok artırıyor” ifadelerini kullandı.