Özkan: “yabancı Hekimler Hastalarla Dil Sorunu Yaşayabilir”

Özkan: “yabancı Hekimler Hastalarla Dil Sorunu Yaşayabilir”

Samsun Tabipler Odası Başkanı Doç.Dr. Fatih Özkan, Türkiye’de çalıştırılması planlanan yabancı hekimlerin Türkçe bilenlerinin az olması nedeniyle hastalarla ve hasta yakınları ile ‘dil sorunu’ yaşayabileceğini söyledi.
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun son aylarda sıkça değindiği konulardan biri olan yabancı hekim istihdamının bakanlığa bağlı hastanelerde de çalıştırılabilmeleri için gerekli yasal düzenlemelerin başlatıldığını söylediğini hatırlatan Başkan Doç.Dr. Fatih Özkan, “Günümüz koşullarında sağlık çalışanlarının istihdam edildiği her alanda iş yükü fazlalığı ve personel yetersizliği olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu gerçeğe dönük bakanlığımız ve ulusal sağlık politikamız adına alınan tedbirler arasında hemen ilk akla gelenler mevcut tıp fakültelerinin öğrenci kontenjanlarında artırıma gidilmesi ve yeni tıp fakültelerinin kurulmasıdır. Ayrıca tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık tüzüğünde yer alan uzmanlık eğitim sürelerinin kısaltılmasını ve emekli olan hekimlerin açıktan atamayla yeniden görev başı yapmalarını da ekleyebiliriz” dedi.
Alınan tedbirlerin 2007 yılından itibaren sağlık sistemimize getirisinin sayı anlamında katkısı olduğunu ifade eden Özkan, “Çünkü geçen 7 yıl içinde hem yeni mezun hekimlerin hem de uzmanlık eğitimini tamamlayan asistan ve yan dal asistanları mecburi hizmete başlamış ve pek çoğu da bitirmiştir. Ancak pratikte yetişen yeni hekimlerimizin önemli bir bölümünün TUS hazırlığına yönlendirildiği geri kalanlarının ise aile hekimi olduğu bilinmektedir. Ayrıca uzmanlık eğitimi tercihinde az riskli hastaya bakan, hasta yakınına daha az teması gerektiren ve malpraktis davalarının nispeten az olduğu bölümlere ilgi artmaktadır. Bu durum sorunlu hastadan kaçma davranışı olarak görülebilen çok tetkik isteme, sevk ve taburcu etme seçeneğini daha cazip hale getirmiştir. Diğer taraftan ülkemizin nüfusundan daha fazla acil ve poliklinik başvurusuna sahip olması ilgi çekicidir. Son yıllarda yapılan reklam ve talep artırım politikalarının başvuru sayılarını giderek artan bir ivmeyle hızlandıracağı da ön görülmektedir. Bunun gibi temelde yatan sorunlar çözüm beklerken sadece yabancı hekim getirerek artan sağlık hizmet talebinin karşılanması sonuca yönelik geçici bir çözüm olacaktır” diye konuştu.
Getirilmesi planlanan yabancı hekimlerin Türkçe bilmemeleri konusunda hastalarla sorun yaşayacaklarının altını çizen Özkan, “Getirilmesi düşünülen yabancı uyruklu hekimlerin Yunan hekimler olduğu göz önünde bulundurulduğunda ekonomik yoksunluk içinde olan komşumuzun kendi sağlık sistemi içinde ne kalitede hizmet verdiği bilinmektedir. Bu meslektaşlarımız arasında Türkçe bilen hekimlerin çok az olması, İngilizce bilenlerin ise aksan ve düzey yönünden sıkıntılar taşıması ayrı bir açmazdır. Böyle bir durumda komşumuzdan gelen meslektaşlarımızın yanlarında bir tercüman ile hasta bakmaları hasta ve hekim için önemli bir sorun, ülkemiz için artı bir yük olacaktır. Son 10 yılda sağlık hizmetlerimiz vatandaş gözüyle bakıldığında pek çok iyileşme ve ilerleme kaydederken, hekim ve sağlık çalışanı gözüyle iş yükünün çok arttığı bir hal almıştır. Özel sağlık kuruluşlarının ve zaman zaman bakanlığımızın sağlık çalışanlarını işçi gözüyle değerlendirmesi ve kamuyu saymazsak işverenlerin çoğunlukla hekim dışı yöneticiler olması çalışanları mutsuzluğa sürüklemektedir. Bu bağlamda yabancı hekim istihdamı iyi niyetli bir temenni olmaktan öteye geçebilecek bir proje değildir. Kendi hekim ve sağlık çalışanlarımız bu koşullarda çalışmanın uzun süre devam etmeyeceğini düşünürken yabancı insanların bizim gibi bu yükle çalışmasını beklemek iyimserlik olacaktır” şeklinde konuştu.