Rektör Laçiner’den İddialara Yanıt

Rektör Laçiner’den İddialara Yanıt

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, üniversitede bilimsel yayınların düştüğü yönündeki iddiaları yalanladı.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, son günlerde üniversitenin bilimsel yayınları konusunda çeşitli spekülasyonların yapıldığını söyledi. Rektör Laçiner, “Bu haksız ithamlarda, Üniversitemizin yayınlarında azalma olduğu gibi mesnetsiz iddialarda bulunulmaktadır. Oysa ki rakamlar bunun tam tersini söylemektedir. Gerek SCI/SSCI’lı dergilerde yapılan taramalarda, gerekse SCOPUS veri tabanı incelemelerinde Üniversitemiz bilimsel yayınlarındaki artış son 4 yıl için yüzde 50 civarında görülmektedir. Ayrıca, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin bilimsel yayınlardaki büyük bir artış ile Trakya’yla Güney Marmara’da son 4 yılda en iyi performans gösteren üniversite olduğu tespit edilmiştir. Dünyanın sayılı veri tabanlarından SCOPUS rakamlarına göre 2010’da 309 bilimsel yayını olan ÇOMÜ, 2014’de 519 yayına ulaşmıştır. 2015’de bu rakamın 600’ü geçmesi beklenmektedir. ÇOMÜ, 2010 yılında 299 olan yayın sayısını 2011 yılında 351’e, 2012’de 325’e, 2013’de ise 415’e taşımıştır. 2014 yılının 450 ile tamamlanması beklenmektedir. Böylece ilk kez 400 rakamını geçmiş bulunuyoruz ve yükselişimiz devam ediyor. 2015’de hedef 600 yayına ulaşarak son 5 yıldaki artışı yüzde 100’e taşımaktadır” dedi.
ÇOMÜ’nün, uluslararası yayınlarını en hızlı şekilde arttıran, yayın başına aldığı atıfları her geçen yıl artan bir üniversite olduğunu da belirten Rektör Laçiner, “ÇOMÜ’nün son 4 yıldaki yayın başarısı göz kamaştırıcıdır. Dolayısıyla her ÇOMÜ’lü bu somut rakamlarla gurur duymalı ve söylentilere itibar etmemelidir. Ayrıca, ÇOMÜ’nün TÜBİTAK tarafından yayımlanan bir listede başarılı ilk 50 üniversite arasına giremediği iddiası da temelsizdir, bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Kastedilen listenin tam adı ‘Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’dir ve liste daha çok üniversitelerin sanayi-sektör ilişkisini değerlendirmektedir. Nitekim bu listede her klasmandan çok yüksek puan alan ÇOMÜ, sadece sanayi ile ilişkiler kısmından puan alamamaktadır. Bu da tahmin edilebileceği üzere ilimizin ekonomik yapısı ile doğrudan ilişkilidir. Ayrıca ÇOMÜ Teknopark’ın gelişmesiyle birlikte bahsi geçen listede üst sıraları zorlayacağımız da bir gerçektir. Bu arada bu listeye hiç girilemediği iddiası da gerçek dışıdır. ÇOMÜ, 2012’de bu listede yer almıştır. Kaldı ki Marmara Üniversitesi gibi pek çok saygın üniversitenin bu listede ilk 50’de yer almamış olması listenin bilimselliği ve eğitim niteliğini değil, müteşebbisliği ölçtüğünün bir diğer göstergesidir. Bu arada hatırlatmak isteriz, ÇOMÜ, TÜBİTAK’tan en çok bilimsel proje almayı başaran ilk 12 üniversite arasındadır. Eleştiri herkes için en doğal haktır. Ancak somut rakamlar ortada dururken gerçekleri yok saymak Üniversitemizin bilimsel tanınırlığına zarar verir. Üniversitenin saygınlığını korumak ve bilim insanlarımızın emeklerini kıymetsiz polemiklerde harcatmamak ise Rektörlüğümüzün görevidir. Üniversitemizi her türlü tartışmanın üzerinde tutmak hepimizin sorumluluğudur. Bu nedenle kurumsal konularda konuşurken doğru verilere ulaşmak çok önemlidir. Bu vesile ile 2015 yılında yayımlanan tüm bilimsel makaleler için teşvik sisteminin devreye girdiğini, gerekli açıklamanın yakında yapılacağını, 1 Ocak 2015’den itibaren yayımlanmış uluslararası indeksli dergilerde yayımlanmış makalelere belli bir teşvik ödemesi yapılacağını hatırlatmak isterim. Bu konunun detayları yakında açıklanacaktır. Tüm ÇOMÜ Ailesini yukarıdaki başarılarından dolayı tebrik ediyorum. ÇOMÜ doğru yoldadır, tarafsız ve nesnel rakamlar bu cümlenin kanıtlarıdır” diye konuştu.