Reyhaneh Jabbari'nin idamı erteledi/ Reyhaneh Jabbari kimdir?

Reyhaneh Jabbari'nin idamı erteledi/ Reyhaneh Jabbari kimdir?
İran, kendisine tecavüz eden istihbaratçıyı öldürdüğü için idam edeceği Reyhaneh Jabbari adlı kadının hakkında verdiği kararı gelen tepkiler üzerine erteledi.

Reyhaneh Jabbari
'nin, eski istihbaratçıyı öldürdüğü için aldığı idam cezasının bugün gerçekleşeceği bekleniyor. 26 yaşındaki genç kıza sosyal medyadan destek yağarken genç kızın ailesi son telefon görüşmesinde yürekleri burkan bir konuşma yaşadıklarını anlattılar.

Reyhaneh Jabbari kimdir?

7 yıldır cezaevinde olan 26 yaşındaki Jabbari hakkında idam kararı 2009 yılında verilmiş, Yüksek Mahkeme de kararı onamıştı. Dava ve karar uluslararası arenada tepki çekmiş, genç kadının serbest bırakılması için 190 bin imzanın toplandığı bir kampanya düzenlenmişti.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre Jabbari'nin annesi Shole Paravan dün Facebook'ta yayınladığı mesajında kızıyla, bir gardiyanın verdiği cep telefonu sayesinde yaptığı "veda konuşmasını" da anlatıyor: "Şu anda ellerim kelepçeli ve dışarıda beni cezamın infazına götürmek için bekleyen bir araba var. Elveda sevgili anneciğim, yarın Sabah bütün acılarım bitecek. Senin acılarını hafifletemediğim için üzgünüm. Sabırlı ol. Öbür dünyaya inanıyoruz, seninle orada görüşeceğiz ve seni bir daha hiç bırakmayacağım çünkü senden ayrılmak dünyadaki en zor şey".

Hapishane yetkilileriyle konuşarak ne yapması gerekteğini soran anneye gelip kızının cenazesini almasını söyleniyor. Genç kadının ailesi, Morteza Abdolali Sarbandi'yi çakı ile omuzundan bıçaklayan Jabbari'nin onu öldürmüş olamayacağını, genç kadına tuzak kurulduğunu ve ifadesinin işkence altında alındığını iddia ediyordu. Sadece 2014 yılında İran'da 550 kişi idam edildi.

İran'da kendisine tecavüz girişiminde bulunan eski istihbaratçıyı öldürdüğü gerekçesi ile idam cezasına çarptırılan Reyhaneh Jabbari'nin dün yapılması beklenen idamı, başta kadınlar olmak üzere tüm dünyada sürdürülen yoğun kampanyalar nedeni ile ertelendi.

İran tepkilere dayanamadı

26 yaşındaki Reyhaneh Jabbari'nin idam edilmek üzere başkent Tahran'ın batısındaki bir hapishaneye gönderildiği açıklanmıştı. Ancak siyasi eylemcilerin Salı günü internet üzerinden yürüttüğü kampanya, İran hükümetini cezayı 10 gün ertelemeye ikna etti.

Sosyal medyadan tepki yağdı!

İran, tecavüze karşı nefsi müdafaa yapan ve 5 yıldır cezaevinde idamını bekleyen kadını idam sehpasına göndermekten şimdilik vazgeçti. 7 yıldır cezaevinde olan 26 yaşındaki Reyhaneh Jabbari hakkında idam kararı 2009 yılında verilmişti.

İç mimar olan Jabbari, kendisini iş için çağıran ve tecavüz girişiminde bulunan eski istihbaratçıyı öldürdüğü iddiası ile idam cezasına çarptırılmıştı. Başta kadınlar olmak üzere dünya kamuoyu idamın iptali için kampanya açmış ve kampanya büyük destek görmüştü.