Şeker-iş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İsmail Yücer:

Şeker-iş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İsmail Yücer:

Şeker-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İsmail Yücer, "Yaz aylarında özellikle genç nesil ve çocuklarımızın sıkça tükettiği gazlı içecekler ve bazı dondurma çeşitlerinde kullanılan tatlandırıcıların doğal olmadığı için insan sağlığına zarar verdiği düşüncesindeyiz" dedi.
Yücer, "Son yıllarda doğal pancar şekeri tadını vermeyen ama şeker yerine kullanılan nişasta bazlı şeker ve yapay tatlandırıcı adını verdikleri ürünler pancar şekeri yerine kullanılmaktadır.
AB ülkelerinde yüzde iki olan tatlandırıcıların payının Türkiye’de çıkartılan yasalar ile yüzde 10 gibi yüksek bir oranda belirlenmiş olmakla kalınmayıp her yıl rutin bir şekilde NBŞ kotalarının yaklaşık yüzde 50 arttırılması, sektörde pancar şekeri aleyhine dengeleri bozmakta, pancar şekerinin üretimine büyük darbe vurmaktadır. Bisküvi, kolalı içecekler, enerji içecekleri, şekerlemeler, çikolata, gofret, ucuz hamur işi tatlılar, hazır pasta ve keklerde şuursuzca bu tatlandırıcılar kullanılıyor. Bu gıdaların ambalajlarında da bilgi olarak ’Nişasta Bazlı Sıvı Şeker’ ifadesinin baş harfleri, ’NBSŞ’ hatta ’NBŞ’ ibaresi bulunması gerekirken, Tüketiciyi aldatmaya yönelik olarak Şeker veya glikoz fruktoz şurubu yazılmaktadır" dedi.
Yücer, "NBŞ ve yapay tatlandırıcıların üretimlerinin artırılması nedeniyle Şeker fabrikalarının kapatılmasına ve kotaların düşürülmesine karşı olan ciddi birkaç kurumdan birisi olup adı geçen tatlandırıcılara yurt içi ve yurt dışında onlarca dava açan Şeker İş sendikası var. Köşe yazılarıyla konuya ulusal bazda dikkat çeken Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay gibi tüm tüketicileri NBŞ ve yapay tatlandırıcılara karşı duyarlı mücadeleyi desteklemeye davet ediyorum" ifadesinde bulundu.