Stajyer Ehliyeti Sayesinde İyi Sürücüler Yetişecek

Stajyer Ehliyeti Sayesinde İyi Sürücüler Yetişecek

Eskişehir’deki sürücü kursu sahibi Ali Şahin, yeni yasa kapsamında hayata geçecek olan "Stajyer Ehliyet"in yetişecek olan sürücüler için faydalı olacağını düşündüğünü, bundan böyle sürücü belgesini hak eden adayların alacağını savundu.
İlk defa sürücü belgesi alacaklar için düzenlenecek olan sistemle vatandaşlar, 1 veya 2 yıl gibi bir süre sürücülükte stajyerlik dönemi yaşayacak. Stajyer sürücülerin bu dönem içerisinde belirli kuralları ihmal etmemeleri gerekiyor. Aday sürücülerden aslında, bu stajyerlik dönemi içerisinde sürüş esnasında yapılması gerekenleri doğru bir şekilde uygulamaları isteniyor. Stajyer ehliyet alanlar belirli kuralları ihlal etmemeleri sonucunda asıl sürücü belgesini almaya hak kazanıyor. Sertifikasını 2 yıl içerisinde ehliyete dönüştüremeyen adaylar ise, sınavları iptal sayıldığı için yeniden başvurmak zorunda kalıyor.
"BU UYGULAMA İLE DAHA İYİ SÜRÜCÜLER YETİŞECEK"
“Stajyer Ehliyet”in uygulamaya geçmesinin Türkiye’deki sürücüler adına yararlı bir çalışma olacağını söyleyen Eskişehir’deki sürücü kursu sahibi Ali Şahin, uygulamanın bazı şeyleri kazandıracağı görüşünde olduğunu ifade etti. Şahin, “Sonuçta ehliyet alan kişiyi 1 veya 2 yıl boyunca kontrol altında tutmuş oluyorsun. Kişi ehliyeti aldı ama araba sürerken kural ihlali yapıyor mu? Araba kullanırken canavar mı? diye kontrol edilmiş olunuyor. Bunun için de Trafik Şube Müdürlüğü bazı kurallar koymuş. 3 kez kırmızı ışık ihlali, 3 kere yanlış yere parktan ceza yerse, 3 kere radar tespitiyle hız sınırını aşarsa, 0,20 promil alkolün üzerinde araç sürerse ve 75 ceza puanını doldurursa ehliyeti iptal olacak. Ehliyeti iptal edilenler ise sürücü kurslarında yeniden eğitim alacak ve yapılan sınavlardan geçmek zorunda kalacak. Ayrıca bu kişilerin tekrar kursa başvurmak için psikiyatri uzmanı raporu almaları zorunlu olacak. Gerçekten iyi sürücüler yetiştirmek adına güzel bir uygulama” diye konuştu.
"OLAY SADECE STAJYER EHLİYETLE BİTMİYOR"
Olayın sadece stajyer ehliyetle bitmediği savunan Ali Şahin, Türkiye’de yaşanan trafik kazalarını en aza indirmek için devletin büyük uğraş gösterdiğine değindi. Şahin, “Olay sadece stajyerlik ile bitmiyor. Şuan Türkiye, dünyada kaza yapan araç sayısı ve kazada ölen insan sayısı bakımından gerçekten üst sıralarda. Devlet de bunu en aza indirmek için büyük bir savaş başlattı. Sadece stajyer ehliyet değil, kazaları en aza indirip daha iyi ve daha uzman sürücüler yetiştirilmesi gerekir. Bunun için neler yapılacak? Stajyer ehliyet uygulamasına geçilecek. Daha sonra direksiyon sınavlarının daha zorlu şartlarda yapılması uygulaması getirilecek. Artık eskisi gibi düz yolda araba sürüp ehliyet alma dönemi bitti. Direksiyon sınavından geçen insan artık direkt olarak trafiğe çıkabilecek seviyeye gelecek” dedi.
"ARTIK EHLİYETİ HAK EDEN ALACAK"
Ali Şahin, şimdiye kadar uygulanan sistemde tek ehliyetle bir ömür boyu araç kullanmanın yanlış olduğunu vurguladı. İnsanların ömür boyu aynı sıhhatte kalmadığını aktaran Şahin, "İnsan 18 yaşından 80 yaşına kadar aynı sağlık ve sıhhatte kalmıyor. Yeri geliyor gözü bozuluyor, kaza yapıyor, bir organını kaybediyor. Tüm bunlara rağmen kişi aynı ehliyet derecesinde devam ediyor. Artık bu dönemde sona erdi. 5 yılda bir sağlık raporu götürülerek ehliyet güncellenecek. Raporda bize tek gözünde bozulma varsa gözlükle kullan veya göz değerlerimiz iyice düştüyse artık ehliyet kullanamayacaksın diyecekler. Ehliyeti iptal olacak. Bu da güzel bir uygulama. Şimdi gündemde direksiyon sınavlarının 10 yılda bir yapılması var. Artık ’ehliyetimi aldım cebimde beklesin’ olayı olmayacak. Herkes sınava girecek ve eğer hala araba sürmeyi hak ediyorsa ehliyeti devam edecek” şeklinde konuştu.
"EHLİYETTE TEK FİYAT KALİTELİ HİZMET DÖNEMİ GELİYOR"
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kurulacak olan konfederasyonla ehliyet fiyatlarının tek liste olacağını ifade eden Ali Şahin, bundan böyle kurslar arası rekabetin fiyatla değil verilecek eğitimle yapılacağını belirtti. Şahin, şunları kaydetti:
“Bütün ülkede şehirlerin ekonomik durumu ve konumuna göre tek fiyat sistemi getirilecek. Artık her kurs tek fiyat olup, eğitimde kalite sistemi olacak. Şimdiye kadar hep fiyatta yarışma, fiyatta rekabet vardı. Sen ne kadar eğitim verirsen ver bizim insanımız fiyata bakıyor. 50-100 TL düşük diye hiç eğitim vermeyen kurslara gidiyor. Halbuki şimdiki sisteme göre o para cebinden fazlasıyla çıkıyor. Fakat insanımız onu düşünemiyor. Çünkü ehliyeti bir kere alıyor. ’Burası daha ucuz o da ehliyet bu da ehliyet’ diyor. Şimdi bunu önlemek için tek fiyat yapılıp, hizmete bakılacak. Hani sürücü kursuna gittiğinizde size ne gibi hizmetler veriyor? Kitabı nasıl? Hocaları nasıl? İyi öğretiyorlar mı? Araçları nasıl? Arabayı nerede sürdürüyorlar? Fiyatta rekabet değil eğitimde rekabet olması lazım.”