Sultaniye Üzümler Sergiye Çikti

Sultaniye Üzümler Sergiye Çikti

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, sultaniye çekirdeksiz üzüm hasadının yapıldığı bağları gezerek, üzüm sergilerini yerinde inceledi.
Üzümün başkenti Manisa’da, Dünyaca ünlü Sultaniye Çekirdeksiz Üzüm hasadının başladığını ve toplanan üzümlerin ovaya serilerek kurutulmaya bırakıldığını açıklayan İl Müdürü Hasan Çebi, “Geçen seneki don ve yağışlar bu yıl ki rekolteyi çok fazla etkilemedi. Çiftçilerimizin bu seneki hasat döneminden de beklentileri yüksek. 2013 yılında toplam 901 bin 265 ton üretim miktarı ile çekirdeksiz sultaniye kuru üzümden 1 milyon 126 bin 581,250 TL üretim değeri sağlandı. Bu yıl da verimin düşmesini beklemiyoruz” dedi.
Toplanan üzümlerin ovaya serilerek brandaların üzerinde güneşte kurutulmaya bırakıldığını ve bu işlemin 15-20 gün sürdüğünü ifade eden Çebi, “Ağustos ayının ortalarında başlayan kurutma işlemi, Eylül ayının son haftasına kadar devam ediyor. Kurutma işleminde en önemli unsur kalıntı sorunudur. Bizim üreticilerden istediğimiz bu konuda çok dikkatli olmalarıdır. Üreticilerimizin kurutma işleminde mümkün olduğunca bandırma yöntemini tercih etmeleri gerekmektedir. Eğer püskürtme yöntemi uygulanacak ise bu durumda da daha önce ilaçlamada kullanılan alet ve ekipmanlardan kesinlikle uzak durulması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki bu yıl satacağımız üzümler sonraki yılların teminatı olacaktır. Herhangi bir kalıntı sorununun yaşanması oldukça olumlu bir ivme kazanmış olan dış pazarımızda daralmalara neden olabilir” dedi.
Manisa’nın en önemli tarımsal ürünü olan üzümde yaklaşık olarak 35 bin ailenin geçimini bağcılıkla sağladığını ve bunun yaklaşık 23 bininin de çekirdeksiz sultaniye kuru üzüm ile uğraştığını belirten Çebi “İlimiz, Ülke çapında olduğu gibi, Dünya’da da kurutmalık üzümde söz sahibi konumundadır. Manisa, çekirdeksiz sultaniye kuru üzüm ihracatında dünyada 1. sırada yer almaktadır. 2013 yılında 151 bin 533,43 ton kuru üzüm ihracatı gerçekleştirilmiş olup, en çok ihracat başta Avrupa Birliği Ülkelerine olmak üzere ikinci sırada Rusya Federasyonuna gerçekleştirilmiştir” şeklinde konuştu.
Sultaniye çekirdeksiz kuru üzümün gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında artık bir marka halinde dönüştüğünün de altını çizen Çebi, “Önümüzdeki yıllarda üzüm ihracatımızın daha da artması için çiftçilerimiz ürünlerini tekniğe uygun olarak yetiştirmeleri ve sözleşmeli üzüm üretimini yaygınlaştırmaları gerekmektedir. İzlenebilirliği olan ve gıda güvenliği şartlarını taşıyan, ürünler dış piyasada hacmimizin büyümesine yol açacaktır” dedi.