Teskomb Yeni Türkiye Buluşması

Teskomb Yeni Türkiye Buluşması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, perakende ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanun tasarısının görüşmelerinin dün TBMM Genel Kurulu’nda başladığını ve 5 maddenin görüşüldüğünü belirterek, “Bu kanunun bir özelliği var. Getirilen düzenlenmelerin tamamı esnaf ve sanatkarımızın lehine. Bu kanundan sonra artık esnafımız alışveriş merkezlerine girebilecek. Alışveriş merkezlerinin o ticari potansiyelinden faydalanacaktır” dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin (TESKOMB) düzenlediği “Yeni Türkiye Buluşması”, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Halk Bank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül ve esnafların katılımıyla ATO Congresium’da gerçekleşti. Programda bir konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, esnaf ve sanatkarın büyük sermaye karşısında mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirterek, yetersiz sermaye nedeniyle acımasız rekabet ortamında esnafın ayakta kalmasının imkansız olduğunu ifade etti. “AK Parti hükümetleri 2003 yılı başından itibaren esnafımıza ucuz, ulaşılabilir finansman imkanı sağlamak amacıyla harekete geçti ve o tarihte tıkanan bu mekanizmayı tekrar aktive etti” diyen Canikli, 2002 yılının sonunda kooperatiflerin yarısından fazlasının esnaf ve sanatkara kredi veremez hale geldiğini ve sistemin tıkandığını, 2003 yılından itibaren sistemin açılması için gereken her türlü adımın atıldığını, borçların yapılandırıldığını, faizlerin silindiğini anlattı.
“BU KANUNDAN SONRA ARTIK ESNAFIMIZ ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNE GİREBİLECEK”
2002 sonunda 154 milyon lira olan esnafın kullandığı düşük faizli kredi miktarının bugün 12,5 milyar lirayı aştığını bildiren Canikli, şöyle konuştu:
“Esnafımız ucuz krediyle satabileceği mal almakta, ticaret yapabileceği ticarethanesini bu amaca uygun hale getirebilmektedir. Esnaf ve sanatkarımızı büyük sermaye karşısında ancak bu şekilde koruyabiliriz ve AK Parti hükümetleri de bunu yapmıştır. Perakende ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanun tasarısının görüşmeleri dün TBMM Genel Kurulu’nda başladı. 5 madde görüşüldü, inşallah bir aksilik olmadığı takdirde bugün görüşmeleri tamamlayacağız. Bu kanunun bir özelliği var. Getirilen düzenlenmelerin tamamı esnaf ve sanatkarımızın lehine. Esnaf ve sanatkarlarımızı korumak lafla olmaz. Bu yasa tasarısı bugün yasalaştığında hiçbir şey esnaf için eskisi gibi olmayacak, daha iyi olacak. Her geçen gün esnafımızın durumu iyileşiyor. Bu kanundan sonra artık esnafımız alışveriş merkezlerine girebilecek. Alışveriş merkezlerinin o ticari potansiyelinden faydalanacaktır. Alışveriş merkezleri de ticaret yapabilmek için esnafımızın emrine hazır hale getirilmiş olacaktır bu kanunla."
“ESNAF VE SANATKARLARIN KREDİ İHTİYACINI KARŞILAYABİLMESİ İÇİN 100 MİLYON LİRAYA İHTİYACIMIZ VAR”
TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgül ise, yeni Türkiye’de esnaf ve sanatkarların umutsuz olmadığını söyleyerek, "Çünkü biliyor ki arkasında devletin şefkatli eli var. Esnafın tek eksiği sermaye yetersizliği. Bankaya diyoruz ki ’esnafa ver krediyi onun kefili biziz, ödemezse bizden al parayı’. Halkbank, 1 milyon 18 bin kişiye 40 milyar lira kredi verdi. 10 sene önce memuruna maaş veremeyecek TESKOMB ve kooperatiflerimizin şu anda bankalarda 3 milyar liraya yakın fonu var” şeklinde konuştu.
Başbakan Davutoğlu’na binlerce esnafın bugün bir aydır kapalı olan kredilerin açılmasını beklediğini ifade eden Akgül, “Esnaf ve sanatkarların kredi ihtiyacını karşılayabilmesi için 100 milyon liraya ihtiyacımız var. Bu para esnafa katma değer olarak esnafa yansıyacak. Böylece kredi hacmimizde 17 milyar liraya çıkmış olacak” dedi.