Tillo’da Sağduyulu Açıklama

Tillo’da Sağduyulu Açıklama

Siirt’in Tillo ilçesinde 30 Mart seçimlerinden Saadet Partisi adayı Behmen Aydın’ın öldürülmesiyle sonuçlanan husumet barışla sonuçlanıyor. Ailenin büyüğü İdham Aydın, olayın diğer tarafının kendi akrabaları olduğunu ve vefat eden ağabeyinin acılarının hala çok taze olduğunu, ancak hiç bir şekilde kan davası gütmeyeceklerini belirtti.
SP’li Belediye Başkan adayı Behmen Aydın’ın kardeşi ve aynı olayda yaralanan ailenin büyüğü İdham Aydın, mahkeme öncesi olayla ilgili önemli bir beyanda bulundu. İdham Aydın gazetecilere yaptığı yazılı açıklamada, olayın diğer tarafının kendi akrabaları olduğunu ve vefat eden ağabeyinin acılarının hala çok taze olduğunu, ancak hiç bir şekilde kan davası gütmeyeceklerini ve yakınlarının gütmesine de izin vermeyeceğini söyledi. Aydın, "Kan davasının sevgili peygamber efendimiz tarafından sonuna kadar bir cahiliye adeti olarak ilan edilmiş ve ayaklarının altına alındığını buyurmuştu. Tillo gibi derin bir İslami ve kültürel geleneği olan bir şehirde olayın bu şekilde vuku bulmuş olmasından dolayı derin bir üzüntü içindeyiz. Tabii ki haklı olduğumuzu düşünüyoruz. Olayda sorumluluğu olanın en adil bir biçimde tespit edilip cezalandırılması, suçu olmayanınsa dışında tutulması hukuk ve adaletin gereğidir. Bu konudaki talebimiz ve arzumuzdan geri dönmemiz söz konusu değildir. Ancak, bizim adaletin gereğinden daha fazlasını talep etmemiz söz konusu olmadığı gibi her iki tarafın birbiriyle yakın akraba olduğunu hatırlatmak isterim. Peygamberimizin lanetlediği cahiliye adetlerine, yani kan davasına geri dönmemiz, fitneyi devam ettirmemiz asla mümkün değildir. Neticede, bir ilim ve kültür şehri olan Siirt ve Tillo’nun manevi varlığına en yakışan şekilde nihai anlamda en güzel çözümün tesis olacağı bir gelecek için üzerimize düşeni, nefsimize hoş gelmese de yerine getirme konusundaki iyi niyet ve irademi Tillo, Siirt ve tüm Türkiye kamuoyuna saygıyla bildiririm" dedi.
30 Mart seçimlerinden bir gün sonra Tillo Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu ve yakınları ile Saadet Partisi adayı Behmen Aydın ve yakınları arasında meydana gelen kavgada Behmen Aydın aldığı darbe sonucu hayatını kaybetmişti. Cezaevine konulan Tillo Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu da daha sonraki günlerde istifa ederek başkanlıktan çekilmişti.