Tim Başkanı Büyükekşi: "ikinci Çeyrekte Büyümenin İtici Gücü İhracat Oldu"

Tim Başkanı Büyükekşi: "ikinci Çeyrekte Büyümenin İtici Gücü İhracat Oldu"

TÜİK tarafından bugün açıklanan 2.çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ikinci çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 2,1, yılın ilk yarısında ise yüzde 3,3 büyüdüğünü ifade ederken, ihracatın büyümeye verdiğin desteğin sürmesinin ihracatçıları sevindirdi ancak büyüme temposunun genel olarak daha yukarıda olmasının beklendiğini ifade etti.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, büyüme rakamlarını değerlendirdi. Büyükekşi şunları söyledi: "Türkiye ekonomisi 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2,1, yılın ikinci yarısında kümülatif olarak ise yüzde 3,3 büyüdü. Büyümenin ana kaynağının ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de ihracat olması son derece önem taşıyor.
Büyümenin net ihracat katkısı ile yavaşlamaya rağmen nispeten daha dengeli bir hale geldiğini görüyoruz. 2. çeyrekte ihracat %5,5 artarken, ithalat yüzde 4,6 oranında düşüş kaydetti. Böylelikle ihracatın katkısı 1,5 puan, net ihracatın katkısı ise 2,9 puan oldu. Bu ise, ilk çeyrekte olduğu gibi, büyümenin ağırlıklı olarak dış ticaret ile desteklendiğini ortaya koydu. TİM olarak, böyle bir etkinin gerçekleşeceğini öngördüğümüzü ifade etmiştik. Güçlenen sanayi rakamları ile yılın ikinci yarısında genel büyüme verilerinin daha iyi olacağını bekliyoruz. Yıl sonunda yüzde 3 ile 4 bandında bir büyüme bekliyoruz. Nitekim ihracatçının beklentisi de yılsonunda yüzde 4’lük büyüme rakamına ulaşılacağı yönünde gerçekleşmişti. Büyüme verilerinde yatırımların azalmasına dair sinyallerin önemle dikkate alınmasını ve bilhassa sanayi üretiminin canlanmasına dair özel sektör yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiğine inanıyoruz.
2014 senesinde bir önceki yılın aksine, iç talepten ziyade, dış ticaretin büyümede anahtar güç olduğu bir dönem yaşıyoruz. Bu aynı zamanda, cari açığın da gerilemesini beraberinde getiriyor. Bununla birlikte yılın ikinci yarısından itibaren Orta Doğu kaynaklı jeopolitik risklerle karşı karşıya geldik. Ancak AB pazarında yakaladığımız yüzde 13’lük olumlu tempo sayesinde ihracattaki yükseliş trendinin yılın geri kalanında sürmesini bekliyoruz, jeopolitik riskler barındıran bölgelerde de bir normalleşme öngörüyoruz. Dolayısıyla ihracatın büyümeye yaptığı pozitif katkının artarak devam etmesini öngörüyoruz.”