Toroslar Belediyesi’nden ’topraksız Tarım’ Uygulaması

Toroslar Belediyesi’nden ’topraksız Tarım’ Uygulaması

Toroslar Belediyesi, ’topraksız tarım’ uygulaması kapsamında mevsimlik çiçek ve çalı türü bitki yetiştiriyor.
Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın talimatıyla yeni bir uygulamaya imza attı. Bölgede örtü altı tarım yapan çiftçilere örnek olacak bir çalışmayla ’topraksız tarım’ uygulamasına geçen ekipler, uygulama kapsamında 30 bin adet çalı türü bitki ile 150 bin adet mevsimlik çiçek yetiştirdi. Toroslar Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde yetiştirilen bu bitkilerin, ilçedeki refüjler, parklar ve yeşil alanlara dikileceği belirtildi. ’Topraksız tarım’ uygulamasının, topraktan gelen mantar ve bakteriyel hastalıkların önüne geçtiği, böylece zirai ilaç kullanımında da tasarruf sağlanacağı ifade edildi.
TOPRAKSIZ TARIM UYGULAMASI
Topraksız tarım üzerine yapılan araştırmalar, bugün araştırma boyutundan çıkarak fiili olarak uygulamaya girmiş durumda. Türkiye’de bu uygulamanın içinde. Topraksız tarım, toprağa göre 5 kat daha fazla verim sağlıyor ve gelecek dönemin en karlı işlerinden biri olmaya aday. Hijyenik ve daha lezzetli ürün yetiştirme imkanının dışında, gübreleme, ilaçlama, aşırı sulama gibi faktörlere gerek yok.
Topraksız tarımın en yoğun olarak kullanıldığı ülkelerin başında Hollanda ve Belçika geliyor. Bu iki ülkenin seralarının toplam yüzde 95’inde topraksız tarım yapılıyor. Türkiye’de ise özellikle son bir yıldır yatırımcılar bu alana akın etmiş durumda. Türkiye’de son tabloya göre toplam 48 bin hektar seranın yaklaşık 4 bin dönümünde, topraksız tarım uygulamasına geçilmiş bulunuyor.