Tsm Çalişanlari, Emzirmenin Önemini Anlattılar

Tsm Çalişanlari, Emzirmenin Önemini Anlattılar

Elbistan Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) personelleri tarafından, 1-7 Ekim Emzirme Haftası nedeniyle Elbistan 3 Nolu Aile Sağlığı Merkezi ve Elbistan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde etkinlikler düzenlendi.
Etkinlikte öncelikle ağız sütünün önemine dikkat çekilirken, ağız sütünün, bebeğin ilk aşısı olduğu, doğumdan sonra ilk yarım saat içinde bebeğin emzirilmesi için anneye verilmesi gerektiği anlatıldı.
Elbistan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Nuran Gök, anne sütünün faydalarını şöyle sıraladı:
“Her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besin anne sütüdür. Her zaman, temiz ve mikropsuz, daima hazır ve bedavadır. Özel harcama gerektirmez. Tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir. İshal, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kas ve kemik gelişimini artırır. Bebeklerin daha zeki olmasını sağlar. Bebeğin su ihtiyacını tam olarak karşılar, ayrıca su verilmesine gerek yoktur. Enfeksiyonlara karşı korur. Doğumdan sonra gelen ağız sütü, bebeği hastalıklardan korur. Bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.”
Anne sütü beslenmenin önemine de değinen Gök, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Anne sütü ile beslenmiş çocuklarda egzama, alerjik hastalıklar, diş eti hastalıkları, kanser ve diyabet gibi hastalıklar daha az görülmektedir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin gözlerinin daha güçlü, beyin gelişimlerinin de daha hızlı olduğunu belirlendi. Nedeni ise, anne sütünün içerdiği DHA adlı yağ asidine bağladı. Anne sütü alan bebeklerde güven duygusu gelişir. Psikolojik olarak bebek daha huzurludur.”
Emzirmenin faydalarını da anlatan Dr. Gök, “Emzirme, anneyi idrar yolu enfeksiyonlarından korur, meme ve rahim kanseri olma riskini azaltır. Meme emme işlemi çocuğun yüz kaslarının ve kemiklerinin gelişmesini sağlar. Emziren anne kısa sürede eski kilosuna döner. Rahim daha çabuk toparlanır. Anne ile bebek arasındaki duygusal birlikteliğe ve gelişmeye yardım eder. Doğumdan hemen sonra emzirme annenin doğum sonrası kanama riskini azaltır. Sağlıklı ve mutlu bir bebeğe sahip olmak için bebek ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenilmeli, 6. aydan sonra ek gıdalara da başlanmalı ve 2 yaşına kadar emzirmeye devam edilmelidir” diye konuştu.
Yapılan etkinliklerde, Toplum Sağlığı Merkezi Personelleri tarafından anne ve babalara anne sütüyle ilgili bilgi verilirken, ayrıca annelere bilgilendirici broşür ve zıbın takımı dağıtımı yapıldı.