Tunç Soyer Sessizliğini Bozdu

Tunç Soyer Sessizliğini Bozdu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) yeniden aday gösterilmemesi ve bu duruma tepki göstermesinin ardından, Demokrasi ve Atılım Partisi'nden (DEM Parti) aday olacağı iddialarına ilişkin bir açıklama yaptı. Soyer'in basın danışmanı, konuyla ilgili olarak "Adaylık konusunda herhangi bir görüşme yapılmamıştır." ifadelerini kullandı. CHP, yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak mevcut Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ı belirledi. Bu durumda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in CHP tarafından yeniden aday gösterilmemesi Soyer tarafından tepkiyle karşılandı. Yaşanan bu gelişmeler üzerine Soyer'in DEM Parti tarafından aday gösterileceği iddiaları da ortaya atıldı. İddiaların artmasıyla birlikte Yeniçağ’dan Tolga Şahin'e konu hakkında açıklamalarda bulunan Tunç Soyer'in basın danışmanı Ali Kıvanç Ege, "Adaylıkla ilgili herhangi bir görüşme yapılmamıştır." şeklinde açıklama yaptı.

CHP’nin İzmir Adayı Cemil Tugay

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı ile ilçe belediye başkan adayları geçtiğimiz günlerde belirlenmişti. CHP Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında gerçekleşen 2,5 saatlik toplantının ardından yapılan yazılı açıklamaya göre CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cemil Tugay olmuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP'nin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısından sadece 5 dakika önce yeni dönem için aday gösterilmeyeceği haberini aldığını belirterek, bu durumu "en hafif tabiriyle siyasi nezaketsizlik" olarak nitelediğini söylemişti. Soyer, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, önce Seferihisar'da ardından İzmir'de büyük bir özveriyle çalıştığını Türkiye'ye örnek olacak birçok uygulamayı başlattığını vurgulamıştı.

‘’Siyasi Nezaketsizlik Olarak Değerlendiriyorum’’

Görev süresi boyunca alnının ak, vicdanının rahat olduğunu vurgulayan Soyer, şu ifadeleri kullanmıştı:
Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ilk dönemin sonunda yeni dönem için aday gösterilmeyeceğimin MYK toplantısından 5 dakika önce tarafıma tebliğ edilmiş olmasını en hafif deyimle siyasi nezaketsizlik olarak değerlendiriyorum. Ancak bu nezaketsizlikten daha vahiminin, CHP'nin aday belirleme süreçlerindeki eksikleri ve hataları olduğunu düşünüyorum. Adaylık süreçlerinde tüm belediye başkanları için aynı objektif kriterlerin uygulanması gerekirken ne yazık ki böyle olmamıştır." diyen Soyer, "Ayrıca örgütün sesinin dinlendiğine, tabanın ve sivil toplum kuruluşlarının tercihlerinin dikkate alındığına dair de hiçbir emare bulunmamaktadır. Talep edilmesine rağmen ön seçim de yapılmamış, süreç İzmir halkıyla şeffaf bir şekilde paylaşılmamıştır. Bütün bunlar yapılmadığı gibi sadece siyasi ödüllendirme ve cezalandırma yoluna gidilmiş olması kaygı vericidir.
Soyer, adayların açıklanmasındaki gecikmenin İzmir halkına karşı saygısızlık olduğunu ifade ederek açıklanan tüm büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarını tebrik etmişti.