Tunceli Barosuna Bağlı Avukatlar, Başkanlarına Verilen Hapis Cezasını Protesto Etti

Tunceli Barosuna Bağlı Avukatlar, Başkanlarına Verilen Hapis Cezasını Protesto Etti

Tunceli Barosu’na bağlı avukatlar, Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe’ye verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezasını protesto etmek amacıyla adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Tunceli Barosu’na bağlı avukatlar, Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe’ye yasadışı Maoist Komünist Partisi (MKP) üyesi olduğu iddiasıyla verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezasını adliye önünde düzenledikleri açıklamayla protesto etti. Adliye önünde düzenlenen ve baroya bağlı çok sayıda avukatın katıldığı açıklamada konuşan Baro Başkan Yardımcısı Eylem Cevahir, verilen cezanın savunmaya yönelik bir gözdağı olduğunu söyledi. Cevahir, "Savunma mesleğini hakkı ile icra eden ve aynı zamanda Tunceli Barosu Başkanı olan Avukat Uğur Yeşiltepe hakkında dönemin Özel Yetkili Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açılmıştır. Avukat Uğur Yeşiltepe özellikle ihtisas alanı ceza davaları olan bir hukukçudur. Meslektaşımız genel olarak siyasi içerikli davalarda müvekkillerine hukuki yardım hizmeti sunmuştur. Bu bağlamda avukat Uğur Yeşiltepe’nin kendisinden hukuki yardım talebinde bulunan şahıslar ile ilgili diyalogları, görüşmeleri ve mesleki faaliyetleri suç unsuru gösterilmiştir. Bu kapsamda müdafilik görevini yürüttüğü davalar ve müvekkilleri ile özdeşleştirilerek hukuka aykırı bir şekilde TCK 314/2 maddesinden örgüt üyesi suçlaması ile cezalandırılması talep edilmiştir" dedi.
Yeşiltepe’nin örgüt üyeliğinden cezalandırılma gerekçelerine vurgu yapan Cevahir, “Baro başkanımızın örgüt üyeliğinden cezalandırılmasına gerekçe olarak, vekaleti olmadığı halde bazı örgüt üyelerinin soruşturmalarında hukuki yardımlarda bulunarak yasa dışı örgütü sahiplendiği, Tunceli il merkezinde gerçekleşen 1 Mayıs, Nevruz gibi bazı etkinliklere katıldığı, basın açıklamalarına iştirak ettiği, il merkezinde gerçekleşen birkaç cenaze törenine katıldığı ve yine örgüt üyesi suçlaması ile yargılanan bazı şahıslara hukuki yardımda bulunduğu iddiası ile örgüt üyesi olduğundan bahisle 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmiştir. Demokratik bir hukuk devletinde özellikle de bir hukuk kurumunun başkanına, bu iddialar ile ceza verilmesi tam bir hukuk skandalıdır" diye konuştu.
"DAVA HUKUKİ OLMAKTAN ZİYADE SİYASİDİR"
Davanın hukuki olmaktan ziyade siyasi bir dava olduğunu dile getiren Tunceli Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Eylem Cevahir, "Dava hukuki olmaktan ziyade siyasi bir davadır. Yeşiltepe hakkında yürütülen soruşturma hukuki olmaktan ziyade siyasi bazı saiklerin ön plana çıktığı, kamuoyunda paralel yapı olarak dillendirilen yargı ve kolluk içerisinde yer edinmiş bazı kamu görevlilerince yürütülen bir soruşturmadır. Özel amacı olan bu tarz soruşturmalarda hukuki sonuca ulaşmaktan ziyade siyasi hesap sorma ve cezalandırma kastı ön planda olmuş ve kamuoyunun bildiği birçok toplumsal davada da bu şekilde hareket edilerek hukukun ayaklar altına alındığı kararlar tesis edilmiştir. Söz konusu bu odaklar amaçlarına ulaşmak için özellikle özel yetkili mahkemeleri de bir silah olarak kullanmaya çalışmışlardır. Baro başkanımız da bu kapsamda Malatya Özel Yetkili Mahkemesi’nce yargılanmış ve kısa bir süre içerisinde hakkında örgüt üyeliğinden ceza verilmiştir. Verilen karar 2015 yılı Ocak ayı itibari ile bütün üyeleri farklı dairelerde görevlendirilen Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından jet hızı ile onaylanmıştır. Bu aşamadan sonra baro başkanımız için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na itiraz yolu ile kararın tekrar gözden geçirilmesi amacıyla bir başvuru yapılmıştır. Bu çerçevede Tunceli Barosu Başkanı Avukat Uğur Yeşiltepe’nin mesleki faaliyetleri sebebiyle, soyut ve varsayıma dayalı gerekçelerle 6 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmış olması savunma hakkı adına bizleri büyük bir endişeye sevk etmiştir. Bir baro başkanına hukuksuz bir şekilde verilen bu cezayı kabullenmemiz mümkün değildir. Bu durumun yanı sıra temyiz incelenmesinde de yukarıda da belirttiğimiz üzere zaten yapısı ve kararları tartışmalı olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin tam da HSYK’nın yaptığı yeni atamalar öncesinde, diğer birçok dosya gibi alelacele bu kararı da onamış olması, kuşku ve endişelerimizi artırmaktadır. Oysa yargı hiçbir gücün veya yapının elinde olamaz ve hâkimler belirli bir mensubiyet saikiyle hareket edemezler. Böyle bir durumda hiç kimsenin hukuk güvenliğinden söz edilemez" şeklinde konuştu.
Cevahir, bahsi geçen hukuksuzluğun giderileceğine inandıklarını ve sonuna kadar başkanlarının yanında olacaklarını da sözlerine ekledi.
Açıklamanın ardından bir süre alkışlarla baro başkanlarına verilen cezayı protesto eden avukatlar daha sonra sessizce dağıldı.
Öte yandan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, yönetim kurulu üyeleri ile 68 ilin baro başkanları da düzenledikleri ortak yazılı açıklamayla, Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe’ye verilen hapis cezasına tepki gösterdi.