Tunceli Üniversitesi İsminin Munzur Üniversitesi Olması

Tunceli Üniversitesi İsminin Munzur Üniversitesi Olması

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kenti ziyaretinde açıkladığı müjdelerden olan Tunceli Üniversitesi isminin Munzur Üniversitesi şeklinde değiştirilecek olmasına ilişkin Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ değerlendirmelerde bulundu.
Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kente yaptığı ziyareti hatırlatarak, üniversitelerinin adının Munzur Üniversitesi olarak değiştirilmesi önerisini kendilerine sunduklarını söyledi. Rektör Boztuğ, "Çünkü yörede iki tane üniversitenin ismi nehirlerden geliyor. Birinci Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi diğeri de Elazığ’da Fırat Üniversitesi. Tunceli’deki de Munzur Üniversitesi olsun dedik. Munzur Nehri Tunceli’de insanlar tarafından çok saygı, hürmet duyulan hatta inanç motifi olan bir nehir. Başbakanımız da sağolsunlar tensip buyurdular, kendi konuşmalarında ifade buyurdular. Şimdi hükümetimizden bize gelecek bu yönde değişiklik teklifini bekliyoruz. Bunu hükümetimiz yasayla yapacak" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Alevilerin sorunlarına yönelik çözüm önerilerini de sunduğunu kaydeden Rektör Boztuğ, "Alevi yurttaşlarımızın problemlerinin çözümüne yönelik olarak da ülkemizde özellikle Alevi İslam inancına mensup insanların ve bunların oluşturduğu sivil toplum kurumları temsilcilerin, Alevi Dedelerinin, Başbakanlık ve Diyanet personelinin de bir araya gelerek bir Alevi İslam Din Hizmetleri Birimi adı altında yeni bir kurum oluşturulmasını arz ettim. Bu kurumun cemevlerinin durumunu ve cemevlerinde çalışan personelin durumu hakkında çalışmalar yapabileceğini; Kerbela’da katledilen İmam Hüseyin ve grubunun anısına her yıl tutulan Muharrem, Matem Orucunu müteakiben verilen Aşure Günü ve diğer günü kapsayan iki günlük dini tatil önerimi arz ettim. Tabii ki bu önerim de ülkemizde önemli bir bileşen olan Alevi yurttaşlarımızın çoğunluğunun kabul edeceği öneriler olarak arz ettim" diye konuştu.
Hafta sonu üniversitedeki çalıştaya katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için milli kalkınma seferberliği yasası çıkarılması yönündeki görüşlerini aktardığını ifade eden Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, "Cevdet Yılmaz Bakanımızın ilimizi ziyaretinde ise, özellikle çözüm sürecinin daha iyi daha kısa zamanda başarıya ulaşması için Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerimizde adeta bir milli kalkınma seferberliği gibi bir işleve dönüşen bir yasa çıkarılmasını arz ettim. Burada şu anda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da üniversite bulunmayan ilimiz yok. Üniversiteler, valilikler, yerel yönetimler, ticaret sanayi odaları, esnaf sanatkar odaları, kalkınma ajansları KOSGEB, yatırım destek ofisleri gibi çeşitli yatırımcı girişimci sertifika kurs programları düzenlenmesini bu programlardan başarıyla sertifika alanların şirket kurmaya özendirilmesini, şirket kurduktan sonra da çok uzun vadeli düşük faizli bir kısmı hibe olmak üzere kredi verilerek Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde insanlarımızı üretime teşvik etmek. Mal ve hizmet üretmelerini sağlamak. Ürettikleri mal ve hizmetleri piyasaya sürmek gibi insanlarımızı böyle bir meşgalenin, böyle bir meşguliyetin içine sokmamız gerektiği düşüncemi arz ettim. Nasıl ki devletimiz çözüm süreciyle ilgili kanuni düzenlemeler yaptı. Bunu daha iyi daha daha kısa zamanda gerçekleştirmek için süreci ekonomik kalkınma ayağını da göz önüne alarak ülkemizin tamamına yönelik bir teşvik sisteminden ziyade Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya özel bir kalkınmayı teşvik sistemi getirmeleri gerektiği düşüncelerimizi arz ettim. Bundan dolayı da ilimize, yöremize, bölgemize hizmet ettiğim kanaatindeyim" şeklinde konuştu.
"DERSİM OLSA DAHA İYİ OLURDU ANCAK MUNZUR DA FENA DEĞİL"
Tunceli Üniversitesi öğrencileri üniversitenin isminin değişecek olmasından memnun olduklarını ancak Munzur yerine Dersim olmasının kendilerini daha da sevindireceğini dile getirdi. Zeynep Mustafaoğlu isimli öğrenci, “Dersim Üniversitesi olarak değiştirilmesini tercih ederdim. Munzur da güzel ama bence Dersim olması gerekiyordu” dedi.
Ayhan Bozyiğit isimli öğrenci, Munzur’un kenti simgelediğini bu nedenle isim değişikliğinin iyi olacağını belirtirken, Mert Çelik isimli öğrenci ise, "Munzur’dan ziyade Dersim olmasını isterdik. Buranın eski ismi olduğu için ama Munzur da Tunceli’ye göre daha iyi" ifadelerini kullandı.