Türkiye'den Şahdeniz için iki dev imza

Türkiye'den Şahdeniz için iki dev imza
Türkiye'den Şahdeniz İçin İki Dev İmza

Haberi okumak için tıklayınHaberi okumak için tıklayınHaberi okumak için tıklayınHaberi okumak için tıklayınHaberi okumak için tıklayınHaberi okumak için tıklayınHaberi okumak için tıklayınHaberi okumak için tıklayınHaberi okumak için tıklayınHaberi okumak için tıklayınHaberi okumak için tıklayınHaberi okumak için tıklayın123456789101112
Su İçsem Yarıyor Diyenler! Dr. Aytuğ’un Formülünü DeneyinModern Hesap'la Mevduatınıza Hoş Geldin Faizi Kazanın!
Türkiye Azerbeycan'dan Avrupa Birliği'ne doğalgaz sağlayacak olan Şahdeniz 2'ye ortak oldu. Ortaklıkla ilgili imzalar Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenle atıldı. Bu imza ile projede Türkiye adına yüzde 9 hissesi bulunan Tpao'nun payı yüzde 19'a çıktı.

İMZALAR ATILDI


Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (Tpao) Fransız enerji şirketi Total'in Şah Deniz Projesi'ndeki yüzde 10 payını alarak hissesini yüzde 19'a çıkaran anlaşma imzalandı. aşbakan Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı imza töreninde ayrıca Botaş'ın TANAP Projesi'ndeki hissesini yüzde 20'den yüzde 30'a çıkaran anlaşma da Azeri enerji şirketi Socar ile imzalandı.

Azerbaycan'ın zengin doğalgaz rezervlerini barındıran Şah Deniz sahasından çıkan gazın bir bölümü Bakü-Tiflis-Erzurum hattı üzerinden Türkiye'ye gelirken, yapımı planlanan TANAP Projesi ile Avrupa'ya da kaynakların ulaştırılması amaçlanıyor. Türkiye'nin doğu sınırından Batı sınırına kadar uzanarak TAP projesine bağlanacak olan TANAP'ın yapım maliyetinin 8-10 milyar dolar arasında olması ve ikinci etabı tamamlandığında yıllık 31 milyar metreküplük kapasiteye ulaşması bekleniyor.

ERDOĞAN: ÖNEMLİ GELİR KAYNAĞI OLACAK


İmza töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin TANAP projesiyle çok önemli bir gelire kavuşacağını söyledi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

TANAP’a ilişkin anlaşmalar 2012 Haziran’ında İstanbul’da imzalanmıştı. O zamandan bu yana TANAP projesi açısından büyük önem taşıyan projeler yaşandı. Şahdeniz geçtiğimiz Aralık ayında Bakü’de imzalanan törenle neticelendirildi. Botaş’ın TANAP’taki payı yüzde 20’den yüzde 30’a çıkıyor. Şahdeniz’deki hakkının yüzde 9’dan yüzde 19’a çıkarılması TPAO’yu 2. Büyük ortak haline getirdi. TANAP’ı Şahdeniz sahasının beslemesi öngörülüyor. TANAP geleceğe yönelik bir projedir. Bu karar ülkemiz ile Bulgaristan arasında da bağlantı yapılmasını gerektiriyor. Ukrayna’da yaşananlar ülkeler arasındaki dayanışmanın önemini gösterdi. Ülkemizin 21 ilinden geçecek projenin inşası sırasında ortaya çıkacak ekonomik paydayı da kalkınma bakımından önemli görüyoruz.

TÜRKİYE HAK SAHİBİ OLACAK

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile Azeri gazını Batı pazarlarına taşıyacak olan Türkiye, gazın kaynağında da hak sahibi olacak.

TANAP ÜZERİNDEN Avrupa'YA TAŞINACAK

Azerbaycan'ın en büyük doğalgaz sahalarından biri olan Şahdeniz 2'den çıkarılacak gazın 2019'dan itibaren TANAP ile Türkiye'ye, buradan da Avrupa'ya ulaştırılması planlanıyor.

YILDA 6 MİLYAR METREKÜP GAZ

Yıllık 16 milyar metreküp gazın 6 milyar metreküpünü Türkiye kendi iç tüketiminde kullanacak. 10 milyar metreküp ise Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TAP) ile Avrupa'ya taşınacak.