Türkiye’nin 3. Büyük Gözlemevi Adıyaman Üniversitesi’ne Kuruluyor

Türkiye’nin 3. Büyük Gözlemevi Adıyaman Üniversitesi’ne Kuruluyor

Türkiye’nin 3. büyük teleskobunun yer aldığı Adıyaman Üniversitesi Araştırma Merkezi Gözlemevi kısa zamanda hizmete girecek.
Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü tarafından kurulumu devam eden gözlemevi yıl sonuna kadar faaliyete geçecek. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden sonra en büyük teleskop Adıyaman Üniversitesi Araştırma Merkezi Gözlemevi’nde bulunuyor.
Kurulan teleskop uluslararası bilimsel araştırmaların yanı sıra, halk gözlemleri ve öğrenci gözlemlerinde, ayrıca meteorolojik verilerin elde edilmesinde kullanılacak.
Gözlemevinde yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Sonbaş’tan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Rektör Gönüllü, Adıyaman Üniversitesi’nin bu gözlemevi ile bilimsel çalışmalarında bir adım daha ilerlediğini ifade ederek, “Üniversitemiz bir yeniliğe daha imza atıyor. Eğitimi ile kampüsü ile adından söz ettiren üniversitemize bilimsel araştırma yapabilmek ve gözlem verileri elde edebilmek için gözlemevi kuruyoruz. Yaklaşık 2 yıldır bir teleskobu alma ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu teleskobumuzu inşallah bu senenin sonuna doğru halkımızın ve öğrencilerimizin hizmetine sunacağız. Öğrencilerimiz burada gece bakışları yapacaklar. Bunun dışında tabi yurt dışındaki ve yurt içindeki gözlem yapan merkezlerle beraber ortak bilimsel araştırmalara da dahil olmuş olacağız. Amacımız bilimin yayılması, toplumun bilimi sevmesi bilimle iç içe olması. Bu manada inşallah bu teleskop önemli bir görev yüklenmiş olacak. Üniversitemizi bilimsel anlamda bir basamak daha yukarı taşıyacaktır. Burası Adıyaman’ımızın gelişimine katkı sunacaktır. Çünkü kurduğumuz bu gözlemevi Türkiye’nin en büyük gözlemevlerinden biridir. Gözlemevimiz sadece bilimsel çalışmalar için de değildir, halkımızda işin içinde olacaktır. Burada gözlem şenlikleri düzenleyeceğiz. Halkımız gelip burada hem şenlik yapacak hem de gökyüzünü seyredecektir. Gözlemevimiz bölgemize, Adıyaman’ımıza ve üniversitemize şimdiden hayırlı olsun” dedi.
Doç. Dr. Eda Sonbaş ise teleskop ve yapılacak bilimsel çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Teleskobumuz 60 santim çapında bir teleskoptur. Türkiye şartlarına göre üçüncü büyük teleskoptur. Teleskobumuzu öncelikle halk gözlemleri için kullanmak istiyoruz. Halkın bilimle buluşması çok önemli. Onların gökyüzü gözlemi yapması çok önemlidir. Bilimsel çalışmalarda da kullanmak istiyoruz. Özellikle süpernova patlamaları gibi patlamaların uzun dönem ışık keylerini almayı, gama ışın patlamaları gibi yüksek enerjili patlamaların optik bölgelerdeki gözlemlerinin novaları bu tür bilimsel çalışmalarda da ulusal ve uluslararası ortaklıklarla devam etmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.