Türkiyenin 3. Mekatronik-robotik Ve Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarı Fü’de Açıldı

Türkiyenin 3. Mekatronik-robotik Ve Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarı Fü’de Açıldı

Türkiye’de şu ana kadar sadece 2 üniversitede bulunan Mekatronik-Robotik ve Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarı’nın 3.’sü Fırat Üniversitesi’nde (FÜ) açıldı. Açılış nedeniyle FÜ Makine Mühendisliği bölümü robot ve inovasyon yarışması da gerçekleştirdi.
FÜ’de Mekatronik-Robotik ve Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarı açıldı. Açılışa FÜ Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mehmet Karaca, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Açılışın ardından FÜ Makine Mühendisliği bölümü robot ve inovasyon yarışması gerçekleştirdi. Rektörler Prof. Dr. Demirdağ ve Prof. Dr. Karaca, daha önce Sabancı Üniversitesi’yle İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bulunan ve bu yıl FÜ’ye kazandırılan Mekatronik-Robotik ve Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarı hakkında Makine Mühendisliği öğretim üyelerinden bilgi aldı.
Altı serbestlik dereceli robot kolunun yazılımını gerçekleştirdiklerini belirten FÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr Servet Soygüder, "Bu robot cerrahi operasyonların yanı sıra, tarım, madencilik, taşımacılık, otomotiv sektörü ve montaj işleriyle, kaynak sektöründe kullanılabilir. Altı serbestlik dereceli robot kolu sayesinde Amerika da bulunan bir doktorun ameliyatını bulunduğu yerden çok hızlı bir şekilde yapabilecek.Türkiye de son zamanlarda madencilik sektöründe birçok üzücü olay yaşanıyor. Bu alanda kayıpların önüne geçmek adına , robotlar madencilik sektöründe kullanılabilinir" dedi.
Açılışı yapılan Mekatronik-Robotik ve Endüstriyel Otomasyonun Laboratuvarı’nın da son derece önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Doç. Dr Soygüder, bu laboratuvarın Türkiye de daha önce Sabancı ve İstanbul Teknik Üniversitesinde bulunduğunu, bugün FÜ’de faaliyetlerine açılışı yapılan Mekatronik-Robotik ve Endüstriyel Otomasyonun Laboratuvarı’yla bundan sonraki günlerde daha başarılı çalışmalara imza atacaklarını söyledi.