Almanya'da mültecilere destek

Almanya'da mültecilere destek
Almanya'nın kuzeyindeki Lübeck şehrinde yapılan mültecilere destek gösterisine 4 binden fazla kişi katılarak ırkçılığı protesto etti ve dünyaya açık bir Almanya talep etti. Polis sözcülüğünden verilen bilgiye göre gösteriyi düzenleyenler yaklaşık bin kişinin katılmasını bekliyordu. Cumartesi günü yapılan gösteriyle, 18 Ocak 1996'da Lübeck'teki bir mülteci yurdunun yakıldığı saldırı da anıldı. Bu saldırı sonucu 10 kişi hayatını kaybetmiş, 38 kişi de yaralanmıştı.

Lübeck'te 'Mülteciler hoşgeldiniz' sloganıyla düzenlenen gösteriye parti birlikleri, sendikalar, kiliseler ve sivil toplum kurumları tarafından katılım çağrısı yapıldı. Organizatörler bu gösteri ile 'Pegida'ya karşı olduklarını ortaya koymak ve aynı zamanda insancıl bir mülteci politikası taleb etmek istediklerini söylediler.

MANNHEİM'DE 12 BİN KİŞİ TOPLANDI

Almanya'nın güneyindeki Mannheim şehrinde de binlerce kişi mültecilere destek yürüyüşü yaptı. Gösteriyi düzenleyenlerden Yeşiller Partisi Belediye Meclisi üyesi Gerhard Fontagnier, şehirlerinin çok renkli olduğunu ve böyle kalacağını söyledi. Polisten yapılan açıklamada burada da beklenenden çok büyük bir katılımın olduğu bildirildi.

Saksonya Eyaleti başkenti Dresden'de bıçaklanarak öldürülen Eritre asıllı Müslüman mülteci genç Halit İdris Bahray için Dresden'de de uyarı nöbeti gösterileri devam ediyor. Cumartesi günü yapılan gösteriye binlerce kişi katılarak ırkçı karşıtı sloganlar attılar. Leipzig, Potsdam ve Berlin'de de öldürülen mülteci genç için anma programları planlandı.

GÜVENLİK KURUMLARINA ELEŞTİRİ


Dresden'de öldürülen 20 yaşındaki mültecinin katillerinin bulunması için polis tarafından yapılan çalışmalar yeterli bulunmuyor. Federal Parlamento Yeşiller Partisi milletvekili Volker Beck'ten sonra, Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinde devam eden NSU davası müdahil avukatlarından Mehmet Daimagüler de polisi eleştirerek, gecikmelerden dolayı incelemenin zorlaştığını belirtti. Müslüman mülteci genç Halid, kanlar içinde bulunduğu ve tanık ifadeleri olduğu halde, ilkin güvenlik yetkilileri ölümde dışardan bir müdahale olmadığını bildirmişlerdi.

Polis incelemelerinde henüz hiçbir ilerleme kaydedilemedi. Cesedin bulunduğu yerin cinayet mahalli olup olmadığı bile henüz belirlenemedi.