Bilge Kral Aliya İzetbegoviç ölüm yıldönümünde anıldı

Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosluğunda düzenlenen anma etkinliğine, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Osmangazi Kaymakamı Enver Ünlü, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, AK Parti eski Milletvekili Hüseyin Kansu, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek, belediye başkan yardımcıları ve davetliler katıldı.



Anma etkinliğinin açılışında, Bosna Hersek Fahri Konsolosu ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Üyesi Bakir İzetbegoviç’in Danışmanı Muzaffer Çilek, böyle bir etkinliğe verdiği destek için Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’a teşekkür ederek konuşmasına başladı. Rahmetli Aliya İzetbegoviç’in bir devlet adamı ve lider olmanın yanı sıra İslam toplumlarının sorunları, ve geleceği üzerine eserler kaleme almış bir düşünür olduğunun altını çizen Çilek; ülkemizde ve dünyada, farklı inançlara sahip toplumların, birbirini anlama sorunları yaşadığı şu dönemde, Rahmetli Aliya Izetbegovic’in, düşünce dünyasının ve dünyayı algılama şeklinin, hepimiz için bir pusula işlevi görebileceğini belirtti.








Anma etkinliğinde konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı ve dava adamı ‘Bilge Kral’ lakaplı Aliya İzzetbegoviç’in kararlı, inançlı, insancıl, araştırmacı ve entelektüel yapısı ile herkesin sevgisini kazanmış bir lider olduğunu söyledi. “Bosna Hersek’te yaşanan savaşta ülkesini, milletini ve inancını korumak adına büyük bir mücadele sergilemiş olan Aliya İzetbegoviç, tüm dünyanın takdirini kazanmış, her zaman iyiliği ve adaleti savunmuş, ülkesinin en zor zamanında mücadele ateşini yakarak Bosna’ya ışık olmuş örnek bir Müslümandır. Büyük devlet adamı, cesur komutan, Bilge Kral Aliya İzetbegoviç’i rahmetle anıyorum” dedi.



Aliya İzetbegoviç’in ölümünün 12. yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinliğine konuşmacı olarak katılan 22. dönem AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu ise, “Aliya İzetbegoviç sadece Bosna Hersek için değil, tüm İslam dünyası ve insanlık için bir değerdir.” dedi. “Aliya, kendini toplumuna, örnek ve faydalı bir insan olmak için adamış biriydi” diyen Kansu, konuşmasını şöyle sürdürdü; “O, kendisini Bosna’ya adamış, her zaman gerçekleri söyleyen bir düşünür, bir siyaset adamı, bir yazardı. Aliya, Bosna halkına yüce Allah’ın bir armağanıdır. Bosna’yı dini ve etnik ayrım gözetmeksizin herkesin eşit olarak yaşayabileceği bir ülke yapmak için mücadele etti. Halkının gözünde Bilge Kral olarak anılan Aliya, Bosna’yı 2. bir Endülüs yapmak isteyenlere karşı asla mücadelesini bırakmadı. Onun liderliği, öngörüsü ve devlet adamlığı sayesinde Bosna bağımsızlığını kazandı. Kendisini bir kez daha rahmetle, minnetle anıyorum” dedi.




 

Bursa Haberleri