Dicle Üniversitesi’nde (DÜ) düzenlenen, “Bağdat, Erbil, Ankara, Washington Bağlamında Kürt Petrolleri” konferansında konuşan Yrd. Doç. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, çözüm süreci ve Türkiye’nin Irak Kürdistanı ile ortak hareket etmesinin tarihi bir öneme sahip olduğunu söyledi.
DÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Siyasal Araştırmalar Merkezi işbirliği ile “Bağdat, Erbil, Ankara, Washington Bağlamında Kürt Petrolleri” konulu konferans düzenlendi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde düzenlenen konferansa, Duhok Üniversitesi Diplomasi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Serdar Mosa Sharif konuşmacı olarak katıldı.
Konferans, Yrd. Doç. Hüseyin Şeyhanlıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Şeyhanlıoğlu, Ortadoğu’da Şii blok ile batının beraber hareket ettiğini, asıl kavganın da bundan kaynaklandığını belirterek, “Kürt barış süreci ve Türkiye’nin Irak Kürdistanıyla ortak hareketi tarihi önemde. Kürt Petrolünün 1 Mayıs’ta buradan gitmesi ve IŞİD’in Kürtlere saldırıları doğrudan bağlantılıdır” dedi.
Daha sonra konuşan Duhok Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serdar Mosa Sharif ise, 1992 yılından bu yana Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nde uygulanan mevzuatın yürürlükte kalacağını belirterek, petrol ve gazın Irak halkının tümüne ait olduğunu söyledi. Sharif, Federal Anayasa’nın 112’nci maddesi uyarınca, tüm Irak halkının gelirlerden pay hakkına sahip olduğuna dikkat çekti.