Fransa'daki saldırıları protesto etmek için Paris'te düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü başladı. Yürüyüşe 50'ye yakın ülkeden devlet ve hükümet başkanı katılıyor.
Yürüyüşe katılmak üzere Paris'e giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fransızca attığı tweet'te, "Fransız halkıyla teröre karşı birlik olmak için Paris'teyim" ifadesini kullandı.
Bir milyondan fazla katılımın olması beklenen yürüyüşte güvenliği sağlamak için 5 binin üzerinde polis ve asker görev yapıyor.
Tarihi yürüyüş başladı
Fransa'da 17 kişinin öldüğü saldırıların ardından yüz binlerce kişi birlik ve dayanışma mesajı vermek için Paris'te Republique (Cumhuriyet) Meydanı'nda toplandı.
Kalabalık, buradan Place De La Nation'a (Ulus Meydanı) yürüyecek. 'Birlik Yürüyüşü'ne aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fiistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun da bulunduğu 40'tan fazla lider de katılıyor.
Yürüyüşe 1 milyondan fazla kişinin katılması bekleniyor. Yürüyüş dolayısıyla olağanüstü güvenlik önlemleri alındı, Paris'e takviye birlikler sevkedildi. Yürüyüş güzerhgahındaki binaların tepelerine keskin nişancılar yerleştirildi. Fransa genelinde dün yapılan yürüyüşlere yaklaşık 700 bin kişinin katıldığı belirtiliyor.
NETANYAHU VE MAHMUD ABBAS DA KATILIYOR
Yine İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da gösteri yürüyüşüne katılacak iSimler arasında.
Hollande, yürüyüş öncesi Paris'e gelen devlet ve hükümet başkanlarıyla Elysee Sarayı'nda görüşecek. Devlet ve hükümet başkanları, gösteri yürüyüşünün yapılacağı alana çok yoğun güvenlik önlemleri arasında otobüslerle götürülecek.
AŞIRI SAĞCI PARTİ DAVET EDİLMEDİ
Bu arada, sabahın erken saatlerinden itibaren dolmaya başlayan Republique Meydanı'nda, kurbanlar için mumlar yakılarak çiçek bırakılmaya devam ediliyor. Dünyanın dört bir yanından gelen basın mensupları ve canlı yayın araçları da meydanda yerini almış durumda.
Yürüyüşe davet edilmeyen aşırı sağcı milliyetçi parti Ulusal Cephe (FN) ise başkent dışındaki kentlerde alternatif bir yürüyüş yapacağını duyurmuştu.