Disiad Yezidi Raporunu Açıkladı

Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD), Yezidiler hakkında oluşturduğu raporu açıkladı. Raporda, yakın zaman içerisinde 100 bine yakın Yezidi’nin bölgeye gelebileceği belirtildi.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıya DİSİAD Başkanı Burç Baysal, Yönetim Kurulu üyeleri ve STK temsilcileri katıldı. Katılımcılar adına basın açıklamasını okuyan Baysal, 3 Ağustos 2014’te insanlık ve Müslüman düşmanı IŞİD’in Musul’un Sincar bölgesinde ve çevresinde bulunan Yezidi halkına karşı vahşi katliamları gerçekleştirdiğini hatırlattı. Yaşanan bu vahşet karşısında tarihlerinde 72 kez katliama maruz kalan kadim Yezidi halkının tekrar topraklarından koparıldığını kaydeden Baysal, “DİSİAD olarak ilk günden beri bu insanlık dramını yakından takip ediyoruz. 9 Ağustos 2014 tarihinde Diyarbakır’da bir grup sivil toplum kuruluşu ile birlikte Irak Kürdistan bölgesine giderek bu trajediyi yerinde izledik. Bunun akabinde izlenimlerimizi ve gözlemlerimizi İçişleri Bakanı’mız ve Sağlık Bakanı’mızla paylaştık. Daha sonraki dönemde bölgemize Yezidi göçünün artarak devam etmesi üzerine tekrar durum değerlendirmesi yaparak 9-10 Eylül 2014 tarihinde Irak Kürt bölgesi ve bölgemizde bulunan Yezidi kamplarını ziyaret ederek incelemelerde bulunduk” dedi.
“KAMPLARDA YEZİDİLER İÇİN EĞİTİM, SAĞLIK VE PSİKOLOJİK DESTEKLERİN OLUŞTURULMASI GEREKİR”
İncelemelerin ardından rapor oluşturduklarını kaydeden Baysal, “Bu katliam neticesinde 450 bin civarında Yezidi halkı yurdundan koparılmıştır. Yezidi halkının çoğunluğunu Irak Kürt bölgesinin değişik şehirlerinde Rojava ve bölgemizde kötü koşullarda yaşam savaşı vermektedirler. Halen göç yollarında on binlerce Yezidinin var olduğunu ve bunların çoğunluğunun Irak topraklarını terk etmek istedikleri belirtilmekte. Yakın zamanda 100 bini aşan Yezidi yurttaşı bölgemizde ağırlamak durumunda kalabileceğimizi söylemek isterim. Yezidi kardeşlerimiz için hazırlanan kamplarda eğitim, sağlık ve psikolojik desteklerin oluşturulması hayati önem taşımaktadır. Yaklaşmakta olan kış koşullarını dikkate alarak hızlı planlı ve koordineli çalışmalar yapılmalı ve hazırlıklar bir an önce tamamlanmalıdır. Başta hükümetin ilgili kuruluşları AFAD ve Kızılay olmak üzere birleşmiş milletlerin ilgili birimleri yerel yönetimler, iş camiamızın önde gelen kuruluşları dernek ve oda birlikleri bölgemizin iş camiasını temsil eden DİSİAD, oda, borsa ve meslek örgütleri bu trajedi karşısında duyarlılığa ve aktif olarak iş birliğine davet ediyoruz. Tüm bu çalışmalarda Yezidi kardeşlerimizin burada kaldıkları süre içerisinde iyi ağırlanmaları ve yurtlarına dönmeleri için gerekli olan şartların bir an önce sağlanması hedeflenmelidir. Soykırımla karşı karşıya olan Yezidileri en iyi şekilde misafir etmemiz için herkesi, seferberlik ruhuyla üzerine düşeni yapmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Haberleri