‘dünya İntihari Önleme Günü’

Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü, ‘10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü’ kapsamında broşür dağıtarak halkı bilinçlendirdi.
Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şubesi çalışanları, ‘10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü’ nedeniyle halkın bilinçlenmesi için broşür dağıttı. Balıklı Meydanı’nda açılan stantta görev alan sağlık çalışanları; intihar, depresyon ve stresle ilgili insanlara hem bilgi verdi hem de çeşitli broşürler dağıttı.
Türkiye’de 2013 yılı içerisinde 3 bin 189 kişi intihar etti. Yapılan araştırmalara göre dünyada ortalama olarak her 3 saniyede bir intihar girişimi, her 40 saniyede bir de 1 kişi intihar sonucu yaşamını yitiriyor. İntihar sonucu ölenlerin yüzde 90’ının depresyon nedeniyle intihar ettiği anlaşıldı. İntihar edenlerin yüzde 72,7’sinin erkek, yüzde 73,3’ünün kadın olduğu tespit edildi.
Özellikle son yıllarda artan intihar vakaları nedeniyle harekete geçen Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şubesi çalışanları, insanlara intiharın önlenebilir bir durum olduğunu göstermek ve bunu insanlara anlatmak için çalıştı.
Yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Sosyal Çalışmacı Esra Atılgan, şunları söyledi:
“İnsanlara intiharla ilgili; etkilerini, nasıl bir davranış olduğunu, intihara sebep olan durumları, intihar edecek kişinin ne gibi şeyler söylediğini, ne gibi sinyaller verdiğini, intihar edecek kişiden bu gibi sinyalleri aldığımız zaman ne gibi yönlendirmelerde bulunabileceğimizi anlatmak için bu standımızı kurduk. Broşürlerimizi hazırladık.
Stantta çeşitli konularda bilgilendirmeler yapıyoruz. Halkımıza broşürlerimizden dağıtıyoruz. İntiharın yanı sıra stres ve etkileri ile ilgili, depresyon ve insan üzerindeki etkileriyle ilgili broşürlerimiz de var. Halka yönelik çeşitli bilinçlendirmelerde bulunuyoruz.
Asıl amacımız halka bir şekilde ulaşmak. İntiharın önlenebilir bir durum olduğunu halka göstermek, bunu anlatabilmek. Çünkü intihar son zamanlarda ulusal bir sorun olarak, özellikle gençler arasında çok yaygınlaştı. Ulusal bir sorun olarak gündemimize oturdu. Ne kadar çok duyarlılığı arttırabilirsek, insanları ne kadar çok bilinçlendirebilirsek o kadar faydalı olur. Toplumda daha sağlıklı bir nesil yetişir. Bütün amacımız bu.”

Haberleri