Et Fiyatı Tartışması

Malatya ili Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, “Kurban Bayramı öncesi hayvan satışlarında fiyat fazla yükselmedi, bu nedenle spekülasyonlara kulak tıkanmalıdır” dedi.
Birlik binasında, Birlik Tarım Danışmanı Ayhan Baran ve Ziraat Mühendisi Ahmet Çağrı Akdağ ile birlikte basın açıklaması yaparak Kurban Bayramı öncesinde et spekülasyonlarına temas eden Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, “Et ithalatına her zaman karşı çıktık. Büyük et üreticileri yaygara yapması nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 9 Eylül 2014 tarihinde besi danası ithalatı kararı alındı. Bu da yerli üreticileri sıkıntıya sokacaktır” ifadelerini kullandı.
2010-2011’de yapılan et ithalatı ile hayvancılığın büyük bir darbe aldığını ileri süren Taneli, “İşletmelerde ithalata yüzde 40 şartı getirildi. Yani işletmelerinde 100 hayvanı olan dışarıdan 40 adet getirebilir. İthalattan faydalanmak isteyen üreticiler, birliğimize başvurmalıdır” şeklinde konuştu.
Kurbanlık büyük baş hayvanda fazla fiyat artışı olmadığını söyleyen Taneli, “2011 yıllarında Et Balık 18 TL’ye hayvan kesimi yapıyordu. Şu anda 18,50 TL ‘ye kesim yapılıyor. Geçen yıl canlı büyük baş kurbanlık hayvan kilosu geçen yıl 10-11 TL’den işlem görürken, bu yıl kilo başına 1-2 TL artarak, 12-13 TL’ye yükseldi. Yem ve bakım ile giderlerin yükselmesinden dolayı kilo başına 1-2 TL yükseldi” ifadelerini kullandı.

Haberleri