Özel sektör Soma için harekete geçti

Maliye Bakanlığı Soma’da yaşanan maden faciasının ardından vergi erteleme kararı aldı. Bakanlık Manisa ve Balıkesir'deki mükelleflerin geçici vergi beyanname verme ve ödeme sürelerini uzattı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla Manisa'nın Soma ve Kırkağaç ile Balıkesir'in Savaştepe ilçelerindeki mükelleflerin vergi beyanname verme ve ödeme süreleri uzatıldı. Kararla, beyanname verme ve ödeme süresi 23 Mayıs Cuma gününe ertelendi.

ÖLENLERİN YAKINLARINA BİN LİRA ÖLÜM GELİRİ

Sosyal Güvenlik Kurumu da facia sonrası Soma’yla ilgili incelemelere başladı. SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, ölen madencilerin ailelerine yaklaşık olarak bin lira ölüm geliri verileceğini söyledi. Sosyal güvenlik mevzuatına göre, iş kazası veya meslek hastalığına bağlı nedenlerden dolayı ölen sigortalının hak sahiplerine, aylık kazancının yüzde 70’i, ölüm geliri olarak bağlanıyor. Olayın iş kazası olarak resmiyet kazanma-sının hemen ardından süreç başlatılıyor ve gerekli işlemlerin ardından hak sahiplerine maaş ödeniyor.

ING BANK BORÇLARI SİLDİ

ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, Twitter hesabından Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerinin borçlarını sileceklerini duyurdu ve “Soma’da hayatını kaybeden tüm kredi müşterilerinin kredi borçlarını silme kararı aldıklarını” dedi. Abay, “zaten hayatını kaybetmiş birinin kredi borcunun da silindiği" yönündeki eleştirileri de gözönünde bulundurarak daha sonra konuya açıklık getirdi. Abay, attığı ikinci 'tweet’te “Yorumlara istinaden varsa hayat sigortası biz banka olarak bunu almayarak ailenin varislerine kalmasını sağlayacağız” dedi. ING Bank Genel Müdürü Abay’ın bu açıklamasına göre hayatını kaybeden madenciden borcu tahsil edilemeyeceği gibi kefil olan kişiden de bu kredi borcu istenmeyecek. İkinci açıklamaya göre ise kredi kullanan kişiye yapılmış olan bir hayat sigortası varsa, bu da vefat eden madencinin ailesine verilecek.
Abay, sadece madencilere yönelik değil, aynı zamanda Soma’da kredi kullanan diğer kişilere ve KOBİ’lere yönelik de çalışmaları olduğunu duyurdu. Abay attığı üçüncü tweet’te “Hayatını kaybedenler dışında Soma şubemizin tüm diğer bireysel müşterilerin de kredi ödemelerini faizsiz olarak 3 ay uzatma kararı aldık” dedi. Abay ayrıca “Soma KOBİ’lerinin de bir süre desteğe ihtiyacı olacağı için KOBİ kredilerimizi de 6 ay boyunca faizsiz olarak erteleme kararı aldık” da dedi.

BANK ASYA DA BORÇLARI SİLDİ

Bank Asya, Soma'daki maden faciası üzerine örnek bir adım attı ve hayatını kaybedenlerin kredi kartı borçlarının silindiğini duyurdu. Ayrıca Soma için erteleme kararı verdi. Bankanın resmi Twitter hasabından yapılan açıklamayla, maden faciasında hayatını kaybeden vatandaşların "Bireysel Finansman" desteği borçları ile "Kredi Kartı" borçlarının silinmesine karar verildiği bilgisi aktarıldı. Ayrıca bankanın Soma şubesindeki diğer bütün bireysel ve KOBİ müşterilerinin Finansman Desteği borçlarının, vade farkı olmaksızın yıl sonuna kadar ertelendiği bildirildi.

GARANTİ BANKASI ÇALIŞMA BAŞLATTI
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Soma'daki müşterileriyle ilgili kendilerinin de bir çalışması olduğunu söyledi. Özen "Türk bankacılık sektörü bu tür hassas konularda kendini çok net ispat etti. Tabiiki gereken yapılacaktır. Soma'da meydana gelen durum çok üzücü. Biz de Garanti Bankası olarak gereken her türlü desteği vereceğiz. Buna şüphe olmasın. Bizim de Soma için benzeri bir çalışmamız olacaktır. Kar/zar meselesi bu tür konularda kesinlikle önemli değil" dedi.

YAPI KREDİ: ŞEHİTLERİMİZİN VE AİLELERİNİN YANINDA OLACAĞIZ

Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın da Soma'da "Van depreminde ve şehitlerimizin ailelerinin acı günlerinde olduğu gibi, Soma kazasında da vatandaşlarımızın yanında olmak için konuyla ilgili tüm teknik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kaybettiğimiz madencilerimize Allah'tan rahmet, aileleri ve sevdiklerine sabır diliyorum." dedi.
Bu arada diğer bankaların da benzer bir yapılandırma çalışması yaptığı yönünde bilgiler gelmeye başladı.

GSM OPERATÖRLERİNDEN SOMA'YA TAM DESTEK
Turkcell, Soma'da borçtan dolayı kapanan hatları iletişime açtı. Bir diğer operatör Turkcell'den yapılan açıklamada da meydana gelen faciadan duyulan üzüntü dile getirildi, maden ocağında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileğinde bulunuldu. Bölgedeki müşterileri için 75 dakika, 75 MB internet paketi ve 75 SMS'i ücretsiz olarak tanımlayan şirket, bölgede borçtan dolayı kapanan tüm Turkcell hatlarını bu süreçte iletişime açtı. Turkcell, bölgeden ve sosyal medyadan gelebilecek yardım çağrıları için de önceliklendirme yaparak, kesintisiz iletişim için 2G ve 3G mobil iletişim istasyonları ile bölgede şebeke desteği sağladı.

Vodafone Türkiye, Soma maden bölgesindeki tüm abonelere ücretsiz 100 dakika konuşma yükledi. Şirket, çiftçilere yönelik eğitimler düzenlemek amacıyla hayata geçirdiği 'Çiftçi Tırı'nı da 'Ücretsiz İletişim İstasyonu' olarak yeniden organize ederek, bölgeye yönlendirdi. Bu tırla Vodafone, bölgede bulunan halk için ücretsiz telefon, SMS, internet ve şarj hizmeti sunacak.

Türk Telekom da Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen facianın ardından, bölgede ücretsiz internet ve konuşma hizmeti vermeye başladı. Şirket, Türk Telekom ve TTNET ile ilgili tüm sabit hat kullanımının 12 ay boyunca ücretsiz olması kararı aldı. Şirket ayrıca, bu ailelerin Türk Telekom ve TTNET'e olan borçlarını da silecek. Türk Telekom, Manisa'daki tüm müşterilerinin çağrı merkezi hizmetlerini önceliklendirirken, Soma bölgesinde yer alan tüm Wi-Fi hot spot noktaları ve ankesörlü telefonlar her yöne ücretsiz olarak hizmet veriyor.




Gündem Haberleri