YAŞ olağanüstü toplanıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Askeri Şura toplantısının bir hafta öne çekilmesi konusunda ordunun komuta kademesinden öneri geldiğini açıkladı.

Yüksek Askeri Şura toplantıları, bir yıl içinde iki kez yapılıyor.

Ağustos ayı toplantısında, ana gündemi terfiler oluşturuyor. YAŞ’ın kış toplantısı ise teamüller çerçevesinde Kasım ayı veya Aralık içinde yapılıyor.

DARBE GİRİŞİMİ TEAMÜLLERİ BOZDU

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uzun yıllara dayalı bir terfi ve atama teamülleri bulunuyor.

Ancak 15 Temmuz’daki yasa dışı darbe girişimi, bu teamülleri bozma niteliği kazandı.

TSK’nın gelenekleri çerçevesinde terfiler ve bu terfilere dayalı atamalar, Ağustos ayı Yüksek Askeri Şura kararları çerçevesinde yapılıyor.

Bu gelenek çerçevesinde YAŞ toplantıları 1 Ağustos’ta başlıyor ve 4 gün sürüyor.

YAŞ’ta; general olacak albaylar ile bir üst rütbeye terfi edilecek generaller konusunda karar alınıyor.

İstisnalar dışında atamalar da bu kararlar çerçevesinde yapılıyor.

Bu çerçevede Genelkurmay Başkanı, Başbakan’ın teklifi ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile atanıyor.

Kuvvet komutanları ve general atamaları ise üçlü kararname ile yani Milli Savunma Bakanı ve Başbakan’ın imzası ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile hayata geçiriliyor.

Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanı’nın atamasında ise Milli Savunma Bakanı yerine İçişleri Bakanı’nın imzası yer alıyor.
Terfi ve atamalar, bu yıl da 1 Ağustos’ta Genelkurmay karargahı Fevzi Çakmak Salonu’nda yapılacak Yüksek Askeri Şura toplantısında alınacak kararlara göre planlanmıştı.

Ancak darbe girişimi bu planlamayı bozan bir etki gösterdi. YAŞ toplantısının, önümüzdeki hafta içinde bir hafta öne çekilerek yapılması ihtimali ağırlık kazandı.

Darbe girişimine 100’ün üstünde generalin karıştığı tespit edildi. Gözaltına alınan ve tutuklanan bu generallerin yerine yeni atamalar yapılacak. Bir başka deyişle ordu, yaşanan travmanın ardından yaralarını kapatmak için terfi ve atamalar konusunda önemli kararlar alacak. Aynı zamanda ordu içinde YAŞ kararlarıyla FETÖ örgütü bağlantılı personelle ilgili kapsamlı bir tasfiye operasyonunun başlatılabileceği de belirtiliyor. 

Gündem Haberleri