Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediyesi Kadın Üretici Pazarı Mersin’in yeni ilgi odağı oldu. Kente gelen ünlü isimlerin de uğramadan geçmediği Kadın Üretici Pazarı, bu kez de 7 ile yayın yapan TRT Çukurova Radyosu’nun canlı yayın konusu oldu.
TRT Çukurova Radyosu’nda yayımlanan “Akdeniz’den Toroslar’a” adlı programda, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan tarafından hayata geçirilen Kadın Üretici Pazarı canlı yayınla bölgeye tanıtıldı. Kadın Üretici Pazarı, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Kilis, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde bölgesel yayın radyoda, kadın üreticiler canlı yayına katıldı. “Akdeniz’den Toroslar’a” programının gezici mikrofon ekibinden Alper Yetkin, canlı yayında Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve üretici kadınlarla röportaj yaparak, pazar hakkında bilgiler aktardı.
Pazarda gerçekleştirilen yayında konuşan Mezitli Belediye Başkanı Tarhan, pazarın kalıcı olabilmesi için yasa ve yönetmeliklere uygun bir şekilde kurulduğunu söyledi. Pazarda en önemli iki koşulun, kadınların Mezitli’de ikamet etmeleri ve sadece kendi ürettikleri ürünleri değerlendirmeleri olduğunu belirten Tarhan, “Stantları ücretsiz olarak kadınlarımıza teslim ettik. Pazarımızdaki stantlardan ilçemiz dışından kimse yararlanamıyor. Stantlarımızdaki kadınlar, bizzat üretici ve doğrudan kendileri satıyorlar. Pazarımızdaki en temel amacımız, kadınları örgütlendirip güçlendirmek ve ekonomik özgürlüklerini sağlamaktır” dedi.
Mezitli’ye yeni bir Kadın Üretici Pazarı kurulacağını müjdeleyen Tarhan, “Önümüzdeki günlerde Kuyuluk yolu üzerinde ikinci kadın üretici pazarımızı açacağız. Kadınlardan yoğun bir başvuru var. Yeni kurulacak olan pazarımızda 50 standımız bulunacak. Kentimizde yaşayan kadınlarımız, pazarlarımızda sadece sebze-meyve değil, birçok el emeği ürününü satma yapma imkanı bulacaklar” diye konuştu.
Pazarın toplumsal amaçlarından birinin de kırsal alanlarda yaşayan kadınlarla kentte yaşayan kadınları birleştirerek sosyalleşmelerini ve kaynaşmalarını sağlamak olduğunu vurgulayan Tarhan, “Toroslar’da yaşayan kadınlarımızla sahilde yaşayan kadınlarımızı bir araya getirdik. Böylelikle toplumsal barışa da katkı sağlamış oluyoruz. Belediyemiz adına halka odaklı başka projelerimizi ileriki süreçlerde hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.
Canlı yayında konuşan kadın üreticiler de daha önce evde oturup eşlerinden para beklediklerini, şimdi ise üreterek ekonomik özgürlüklerini kazandıklarını anlattılar. Kendilerine güvenlerinin arttığını, çocuklarına daha iyi imkanlar sunabildiklerini ifade eden kadınlar, pazar sayesinde özgüvenlerinin arttığını da vurguladılar.