Samsun Tso’dan “torba Yasa’dan Faydalanın” Çağrisi

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Genel Sekreteri Süleyman Karabük, oda üyelerine Torba Yasa kapsamında sağlanan ödeme kolaylıklarından yararlanma çağrısında bulundu.
Samsun TSO Genel Sekreteri Süleyman Karabük, kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 11 Eylül 2014 tarih, 29116 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6552 Sayılı ”İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun”un gecikmiş aidat borcu bulunan üyelere ödeme kolaylığı sağladığını belirtti. Tüm üyelere bu fırsatı iyi değerlendirmesi çağrısında bulunan Genel Sekreter Karabük, “Gecikmiş aidat borcu bulunan üyelerimiz kanunun yürürlüğe girdiği 11 Eylül 2014’ü izleyen ikinci ayın (Kasım) sonuna kadar odamıza bir dilekçe ile başvurmaları halinde borçlarını yeniden yapılandırabilir” dedi.
Süleyman Karabük, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gecikmiş aidat borcu bulunan üyelerimizin, taksitlendirme ve indirim imkanlarından faydalanmaları için 01 Aralık 2014 tarihine kadar odamıza müracaat etmeleri gerekmektedir. Kanun gereği 01 Aralık 2014 tarihinden sonra yapılacak başvurular dikkate alınmayacaktır. Üyelerimize önemle duyurulur” diye konuştu.
ŞİRKETLERE DE YENİDEN YAPILANDIRMA KOLAYLIĞI
Torba Yasa’nın sermayelerini yükseltmeyerek kayıtları resen silinen limited şirketler ve anonim şirketlere de yeniden yapılandırma kolaylığı getirdiğini ifade eden Karabük, “Bilindiği gibi, 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 20. maddesine göre sermayesini 14 Şubat 2014 tarihine kadar 10 bin TL’ye yükseltmeyen limited şirketler ile 50 bin TL’ye yükseltmeyen anonim şirketlerin kayıtları Ticaret Sicili Müdürlüğümüzce 12 Haziran 2014 tarihi itibariyle resen silinmiş idi. Bu şirketlerle ilgili olarak, Torba Yasa ile kanuna geçici bir madde eklenmiştir. Geçici madde de ise, ’14 Şubat 2014 tarihine kadar Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre yapılması gereken sermaye artırımlarını herhangi bir nedenle yapmamış olan şirketler hakkında asgari sermaye şartını bu maddenin yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde yapmaları halinde fesih işlemi uygulanmaz. Sermaye artırımında bulunmaması nedeniyle ticaret sicili kaydı silinenlerin de bu süre içinde sermaye artırımı için başvurmaları halinde kayıtları resen yeniden oluşturulur’ denmiştir. Geçici maddeye göre, bu durumdaki şirketler 3 ay içerisinde (11 Aralık 2014 tarihine kadar) sermayelerini asgari sermaye tutarına yükseltmeleri durumunda kayıtları Ticaret Sicili Müdürlüğümüzce resen açılacaktır. Ayrıca; yine aynı kanunun 133. maddesi gereği; 30 Aralık 2012 tarih,28513 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Münfesih Olmasına veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim ve Limited Şirketler İle Kooperatiflerin Tasfiyelerine ve Ticaret Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğ kapsamında münfesih duruma düşen şirket ve kooperatiflerin kayıtlarının silinme işlemleri 01 Temmuz 2015 tarihine kadar devam edecektir” şeklinde konuştu.

Haberleri