Türkiye'de Aranan Terörist Suriye'de Öldürüldü

Türkiye'de Aranan Terörist Suriye'de Öldürüldü
Tunceli kırsalında çok sayıda güvenlik görevlisinin şehit edilmesiyle ilgili olarak tutuklu yargılanan ve daha sonra Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişikliklerle tahliye edilen Nihat Durmuş, tekrar terör örgütünün dağ kadrosuna katılmıştı.

Tunceli kırsalında 24 asker, polis ve vatandaşın şehit edilmesi eylemlerine katıldığı gerekçesiyle tutuklu yargılanan Nihat Durmuş, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) uzun tutukluluk süresini düzenleyen 102. Maddesi'ndeki değişiklik sonrasında 2011 yılında tahliye edilmişti. Tahliye edilir edilmez, sözde Dersim sahası Aliboğazı bölge sorumlusu olarak bilinen Durmuş, soluğu Kandil'de aldı.

Terör örgütünün farklı yönetim kademelerinde bulunan terörist Nihat Durmuş, son 9 yıldır Suriye'de sorumlu düzeyde faaliyet yürütüyordu. Siwar Garzan kod adlı teröristin Deyrizor-El Şaddedê bölgesinde içinde bulunduğu araç seyir halindeyken önceden yerleştirilen yüksek patlayıcı ile infilak ettirilmesi sonucunda öldürüldü. Araç, patlamanın etkisiyle hurda yığınına dönüşürken, parçalanmış cesedi çıkarılan teröristin yanında bulunan iki koruması ve şoförünün de öldürüldüğü tespit edildi.

Terörist Nihat Durmuş, İçişleri Bakanlığının en çok aranan teröristler listesinde 10 milyon lira para ödüllü kırmızı kategorisinde bulunuyordu. CMK’daki değişiklikle tahliye edildikten sonra ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış olmasına rağmen, tekrar örgüte katıldığı için 13 yıldır bir türlü yakalanamadı.

Ankara'daki̇ 89 Sanıklı Davada Yargılanıyordu

Ankara Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 89 sanıklı KCK Mali yapılanması davasında sorumlu üst düzey yönetici olarak gıyabi tutuklu olarak yargılanan terörist Durmuş, 2011-2014 yılları arasında Kandil'de doğrudan Murat Karayılan’a bağlı olarak KCK Türkiye masası sorumlusu olarak görev yapıyordu.

Ayrıca Irak’ın kuzeyindeki Metina ve Haftanin bölgelerinde yüzlerce teröristin ideolojik ve askeri eğitiminden sorumluydu. Terörist Durmuş'un 6-8 Ekim 2014 tarihinde Türkiye geneline yayılan Kobani protestolarını Irak’ın kuzeyinden yönlendirdiği ve bu süreci şehir merkezindeki örgüt kuryeleri üzerinden yönettiği istihbarat raporlarına yansımıştı.

Kara Para Trafiğini̇ Kontrol Ediyordu

Terör örgütünün sözde adalet divanında görev alan ve Mali yapılanma sorumlusu olduğu belirtilen teröristin, örgütün paralarını zimmetine geçiren birçok teröriste sözde yargılama adı altında infaz emri verdiği bildirildi. Terörist ile ilgili Diyarbakır 2. Sulh Ceza Sorgu Hakimliği tarafından "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle tutuklama kararı bulunduğu öğrenildi.

Terörist Nihat Durmuş'un örgütün kadro olarak adlandırdığı önemli çekirdek elemanlarından biri olduğu ortaya çıktı. KCK sistemine bağlı ekonomik alan merkezi yapılanmasında terör örgütünün ideolojisi ve talimatları doğrultusunda gizliliğe büyük önem verdiği terör örgütünün Türkiye, Irak ve Suriye üzerinden elde ettiği kara para trafiğini kontrol ettiği ifade edildi.