Tayyare Kültür Merkezi’nde zamana yolculuk

Tayyare Kültür Merkezi’nde zamana yolculuk

 Cumhuriyet tarihinin ilk modern sinema, tiyatro ve konser salonları arasında yer alan Tayyare Kültür Merkezi’nin 83 yılı, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan programla gözler önüne serildi. Sergi, konser ve film gösterimiyle renklenen program, Bursalılardan büyük ilgi gördü.

‘İşte Bizim Tayyare’
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ‘İşte Bizim Tayyare’ adıyla, eski Bursa’nın Tayyare Sineması’ndan bugünün Tayyare Kültür Merkezi’ne uzanan keyifli hikayesini konu alan sergiyi ilgiye gezdi. Başkan Altepe, Tayyare Kültür Merkezi’nin kentin köklü ve özel bir değeri olduğunu söyleyerek, ‘İşte Bizim Tayyare’ adlı serginin ziyaretçilerini, renkli bir zaman yolculuğuna çıkardığını belirtti. Bursa’nın önemli bir dönemine ışık tutan sergi, vatandaşlarda da hoş anılar bıraktı.

Sanat Güneşi ile nostalji
Bursalıları gururlandıran program kapsamında kentin değerlerinden usta sanatçı, ‘Sanat Güneşi’ Zeki Müren’in başrol oynadığı özel bir yapım olan ‘Beklenen Şarkı’ filminin özel galası da yine Tayyare Kültür Merkezi’nde yapıldı. Film gösterimiyle bir yandan usta sanatçı saygıyla anılırken, aynı zamanda Bursa’da nostalji rüzgarları esti.

En güzel şarkıları Melihat Gülses söyledi

Tayyare Kültür Merkezi’nde iki gün süren özel program, keyifli bir de konsere ev sahipliği yaptı. Türk Müziği’nin usta sesi Melihat Gülses, Orkestra Pera ile sahneye çıkarak kantodan tangoya uzanan zengin bir repertuarı sanatseverlerle paylaştı. Muhteşem konser, Tayyare Kültür Merkezi’nde neşeli ve coşkulu anlara imzasını attı. İki bölümden oluşan konserde, sevenlerini birbirinden güzel şarkılarla selamlayan usta sanatçıya, konserin sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ödünç, çiçek vererek teşekkür etti. Bursa’yı çok sevdiğini söyleyen Gülses, konseri öncesinde de ‘İşte Bizim Tayyare’ sergisini gezerek, anı fotoğrafı çektirdi.

Dünden bugüne TKM
Cumhuriyet tarihinin ilk modern sinema-tiyatro-konser salonları arasında yer alan Tayyare Kültür Merkezi (TKM), ünlü mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun projesi doğrultusunda Tayyare Cemiyeti (Türk Hava Kurumu) tarafından yaptırılmış ve 1932 yılında hizmete açılmıştır. 1945 yılında Bursa Belediyesi tarafından satın alınan bina, uzun yıllar sinema ve hizmet binası olarak kullanılmış, 1991 yılında özgün biçimine geri döndürülmek amacıyla restorasyon çalışmalarına başlanmıştır. Tayyare Kültür Merkezi, ‘Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’ eserleri arasında en sade ve güzel örneklerden biridir. 1995 yılında tamamlanan çalışmalar sonucunda ‘Tayyare Kültür Merkezi’ adıyla hizmete sunulan bina, konser ve gösteri salonu, sanat galerileri ve toplantı salonları, fuaye ve kokteyl salonlarıyla Bursa’nın kültür sanat yaşamına yönelik hizmet vermektedir.