İzmirlileri şaşırtan görüntü

İzmirlileri şaşırtan görüntü

İzmir'de on binlerce deniz anası körfezde kıyıya vurdu. Karaya vuran binlerce deniz anası ilginç görüntüler de oluşturdu. Uzmanlar Körfez'deki denizanası istilasının sebebini, artan hava sıcaklığından dolayı deniz suyunun ısınmasına bağladı. Ay deniz anası insan vücuduna temas etmesi halinde iğne batması hissi veriyor daha sonra ise kaşıntı yapıyor. Zehirli olduğu bilinen ay denizanası kalıcı ve ciddi bir hasara neden olmuyor. Kısa süre içinde zehrin etkisi geçiyor.

İZMİRLİLERİ ŞAŞIRTAN GÖRÜNTÜ

Pasaport Vapur İskelesi ile Konak arasında denizin yüzeyini kaplayan deniz analarından denizin dibi adeta görünmez hale geldi. Sahilde yürürken deniz analarını gören vatandaşlar ise şaşkınlıklarını gizleyemedi. Semra Özen isimli vatandaş, arkadaşıyla yürürken deniz analarını gördüğünü ve çok şaşırdığını ifade ederek, "Geçerken duraksadım. Çünkü hiç bu kadar deniz anasını bir arada görmedim. Bir tuhaflık var. Ama nedenini de merak ediyorum. Çok şaşkınım" dedi.

"HİÇ BU KADARINI GÖRMEDİM"

25 yıldır civarda simit satan Tahir Demir ise, "Yıllardır bu kıyıda simit satıyorum. Hiç bu kadar deniz anasını bir arada görmedim. Eskiden birkaç saat kalıp kayboluyorlardı. Ancak şimdi sabahtan akşama kadar kıyıdan ayrılmıyorlar" diye konuştu.

UZMANLAR UYARDI: TEMASTAN KAÇININ

Uzmanlar, durumun mevsimsel olduğuna dikkat çekerek, deniz analarıyla temastan kaçınılması gerektiğini söyledi. Uzmanlar özellikle el, yüz ve üreme organlarının temastan korunması ve deniz analarının vücuda değdiği bölgenin tuzlu su ve amonyak ile kısa süre içinde temizlenmesi gerektiğini belirtti.

AY DENİZANASI

Ay denizanası Türkiye’de en sık görülen zehirli omurgasız deniz canlısı olarak biliniyor. Büyüklükleri genellikle 25-30 santim arasında değişirken 50 santim olanları da bulunuyor. Şemsiye şeklinde olan deniz analarının yanlarından saçaklar halinde ’tentakül’ denen dokunaçlar, alt tarafından yakıcı kollar sarkıyor. Sayısız dokunaç, koku alma hücreleri ve denge sağlayıcı organları bulunuyor. Ay denizanası saydam görünüme sahip olurken, kirli beyaz ve mavi beyaz olanları da bulunuyor. Ay denizanasının tepesinde dört farklı yöne bakan beyaz çizgiler yer alıyor. Sınırlı hareket yeteneğine sahip olan ay denizanaları akıntıya uyum sağlıyor. Ana besinlerini planktonlar, balık yumurtaları ve küçük organizmalar oluşturur. Üreme dönemlerinde üreme organları mor-menekşe rengini alıyor.