Dolar 2.64'ü aştı, altın yükseldi

Dolar 2.64'ü aştı, altın yükseldi

Dolar en son 16 Mart tarihinde 2.64'ü aşmıştı. Haftaya zayıf ABD istihdam verileriyle 2.57'li seviyelerden başlayan dolar/TL, hafta boyunca artarak 2.6410'a kadar yükseldi. TL'deki değer kaybı benzer ülkelere yakın seviyede gerçekleşti. ABD'de bazı verilerin zayıf gelmesine karşın Fed'in bu yıl içinde faiz artırması ihtimali, merkez bankalarının varlık alımlarına devam ettiği Avrupa ve Japonya'dan ayrışacağını göstererek doların değer kazanmasına neden oluyor.

MERKEZ'DEN SATIŞ AÇIKLAMASI

merkez bankası (TCMB) aşırı oynaklık nedeniyle gerekli görülen günlerde döviz satım ihale tutarının bir gün önceden ilan edilen asgari tutarın 30 milyon dolar fazlasına kadar artırılabileceğini açıkladı.

TCMB bugüne kadar önceden ilan edilen asgari tutarın "yüzde 50 fazlasına" kadar artırım yapabiliyordu.

TCMB'nin internet sitesinde yapılan açıklamada, "27 Şubat 2015 tarihli basın duyurusunda belirtilen 'yüzde 50 fazlasına' ifadesi '30 milyon ABD doları fazlasına' olarak değiştirilmiştir. Değişiklik bugünden itibaren uygulanmaya başlanacaktır" denildi.

TCMB açıklamasında ayrıca "Döviz piyasasındaki koşullara göre döviz satım ihalesi tutarı günlük olarak belirlenecektir" ifadesi de yer aldı.

ALTIN DA YÜKSELDİ

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMTP), altının kilogramı 101 bin 850 liraya yükseldi. Altının kilogramı, dün 99 bin 800 lira düzeyindeydi.