“efe Kadınlar” Resim Sergisi Öykam’da Açıldı

“efe Kadınlar” Resim Sergisi Öykam’da Açıldı

Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Ödemişli Ressam Mustafa Ali Kasap’ın “Efe Kadınlar” resim sergisi Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde açıldı.
Sergi açılışı öncesinde efeler üzerine yapılan söyleşiye Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Yazar Etem Oruç, belediye meclis üyeleri Zekeriya Karabıyık ve Ruhi Şenöz, eski DSP milletvekili Mehmet Özcan, CHP eski ilçe başkanı Hikmet Güriş, Eğitim Sen Ödemiş temsilcisi Selim Şahan, ADD Ödemiş Şube Başkanı Selami Sönmez, ÇYDD Ödemiş Şube Başkanı Ömer Akşahan ve Ödemişliler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan “Efe kadınlar” resim sergisi sahibi Ressam Mustafa Ali Kasap, “25 yıllık tarih öğretmenliğimin sonrasında sanatsal bir şeyler yapmak istedim. Daha sonra bir şeyleri resim etmeyi düşündüm. Bölgeme baktım bölgemizin geçmişine baktım ve efeleri gördüm. Çiçek böcek resmi yapmak yerine efelerimizi resim yapmak istedim. Bölgemizde ve ege bölgesinde yaşayan ününe ün katmış efelerimizi fırçamla boyamla tuvale yansıttım. Ardından yine tarihe baktığımda Kuvayı Milliye’ye, kurtuluş savaşına baktığımda kadınlarımızı gördüm. Kahraman kadın efelerimizi nene hatunları, üsteğmen Fatmaları gördüm. Efeler resimlerime efe kadınlar resimlerim ile devam ettim. Gittiğim her yerde sergi açtığım her yerde kadından efe mi olur dediler. Bizim kahramanlık destanımızı yazan yazdıran asıl şahısların kadınlarımızın efe kadınlarımızın yürekli mert yiğit kadınlarımızın olduğu cevabını verdim.”
“EFELERİMİZİ VE ÖDEMİŞ’İ TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA TANITMAYA DEVAM EDECEĞİM”
“Bugün burada Ödemişimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümünü kutluyoruz. Bana sergi açalım dediklerinde seve seve kabul ettim ve sergimizi açtık. Ben Ödemişli bu yörenin evladı olarak Türkiye’de ve dünyada efeleri tanıtmaya her yerde devam ediyorum. Efelerimizi ve güzel Ödemişimizin tanıtımına katkı sunmaya devam edeceğim. Bu serginin açılışında emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”
Kasap’ın ardından konuşan Nazillili emekli öğretmen yazar Etem Oruç da efeler ve kadın efeler hakkında yaptığı araştırmalar hakkında bilgi verip, Efelik kültürünün bölgede Gazi Umur Bey dönemine kadar gittiğini söyledi. Efelerin çalıkakıcıları ile karıştırılmaması gerektiğini belirten Oruç, “Efeler, her dönem halkın ve hakının yanında olmuş ama Osmanlı döneminde hep horgörülmüşlerdir. Tarihimizi doğru okumalı ve bilgilenmeliyiz” dedi.
Konuşmanın ardından Mustafa Ali Kasap’ın resimlerinden oluşan “Efe Kadınlar” sergisi gezildi.