LGS Sınavı Yarın Gerçekleştirilecek

LGS Sınavı Yarın Gerçekleştirilecek
MEB, 8. sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavı yarın gerçekleştirecek. Türkiye genelinde 973 sınav merkezinde, 3 bin 891 okulda ve 62 bin 663 salonda yapılacak sınavda, 1 milyondan fazla aday ter dökecek.

2 Haziran'da düzenlenecek LGS'ye katılmak isteyen 8. sınıf öğrencileri, 18 Mart-2 Nisan tarihleri arasında elektronik ortamda başvurularını yapmıştı. Öğrenciler, COVID-19 salgını öncesindeki gibi il ve ilçelerde belirlenen okullarda sınava girecekler.

Bu yıl, LGS'ye toplamda 1 milyon 38 bin 192 öğrenci başvurdu. Sınav yurt içinde 973 merkezde, 3 bin 891 okulda ve 62 bin 663 salonda; yurt dışında ise 11 merkezde, 11 okulda ve 35 salonda yapılacak.

Özel durumu olan 187 öğrenci evde veya hastanede sınava alınacak. Ayrıca görme engelli 82 ve az gören 292 öğrenci için gerekli önlemler alındı.

Sınav İçeriğinde Değişiklik Yok

Sınavın içeriğinde, sürelerinde ve soruların dağılımında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Geçen yıl sadece birinci dönem konularından soru sorulmuşken, bu yıl 8. sınıf sınav tarihine göre işlenen tüm konular sınavda yer alacak. Sınav iki oturumda gerçekleştirilecek: Birinci oturum 09.30'da, ikinci oturum ise 11.30'da başlayacak. Çoktan seçmeli 90 sorudan oluşan sınav, aynı gün tamamlanacak.

Birinci oturum 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve 75 dakika sürecek. İkinci oturum ise 40 soruluk sayısal alandan oluşup 80 dakika sürecek. Sözel alanda Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile yabancı dil; sayısal alanda ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden sorular yer alacak.

lgs2.jpg

Sorular, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Politikaları kapsamında oluşturulan güvenlikli bir alanda hazırlandı. Soruları gören herkes, sınav bitene kadar kapalı bir matbaada kalacak. Soru hazırlama sürecinde sorular, alan uzmanları tarafından seçilerek denetlendi.

8. Sınıf Müfredatı Esas Alındı

Sınavda, 8. sınıf öğretim programları esas alınarak sorular hazırlandı. Ders kitaplarında yer alan konular, kazanımlar ve etkinlikler doğrultusunda hazırlanan sorular, öğrencilerin okuldaki ders katılımı ve derste işlenen soruları anlamasıyla başarılı olmasını kolaylaştıracak. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, bu yıl da örnek soru paketleri ve çözüm videoları yayımlandı. Öğrenciler, bu kaynaklara "odsgm.meb.gov.tr" adresinden ulaşabiliyor.

Sınav Giriş Belgeleri ve Nüfus Müdürlükleri

LGS'ye katılacak öğrencilerin fotoğraflı sınav giriş belgeleri, 24 Mayıs'tan itibaren elektronik ortamda okul müdürlüklerince onaylanarak öğrencilere teslim edildi.

Öğrenciler, sınav günü bu belgelerle ve geçerli kimlik belgeleriyle sınava kabul edilecekler. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, LGS nedeniyle sınav merkezi olan il ve ilçelerde 2 Haziran Pazar günü 07.00-10.00 saatlerinde açık olacak. Öğrencilerin, sınav giriş belgesi ve ebeveyni ile başvuruda bulunmaları gerekiyor.

LGS merkezi sınav sonuçları 28 Haziran'da açıklanacak ve aynı gün Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlanacak.