MEB Sınavlarda Açık Uçlu Soru Dönemini Başlattı

MEB Sınavlarda Açık Uçlu Soru Dönemini Başlattı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrenci gelişimini takip etmek müfredatın işlenmesinde bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla 26-27 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek ülke geneli ortak sınavlarda önemli bir değişikliğe gidiyor. Bu sınavlarda öğrenciler, cevapları kendi cümleleriyle yazacakları açık uçlu ve kısa cevaplı sorularla karşılaşacaklar. Sınav değerlendirme süreci ise 6. sınıf Türkçe dersi için bağımsız iki puanlayıcı tarafından, diğer dersler için ise okul müdürlüklerinin karar doğrultusunda zümreler, ilgili dersin öğretmenleri ya da komşu okul zümre öğretmenleri tarafından gerçekleştirilecek. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, sınavların amacının öğrencilere geri bildirim vermek ve sınıf genelinde eksik öğrenmeleri ortaya çıkarmak olduğunu vurguladı. Bülbül, "Bu amaçla yayımladığımız Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği'ne yansıyan hükümler doğrultusunda daha iyi bir ölçme yapabilmek için açık uçlu soru sistemine geçtik. Ortaokul ve liselerde, öğretmenler tarafından hazırlanan tüm sınavlarda sorular açık uçlu ya da kısa cevaplı sorulardan oluşacak şekilde oluşturulması esasını getirdik." diye konuştu.

Ülke Genelinde Ortak Yazılı Sınavlar ve Değerlendirme Süreci

Ülke genelinde ortak yazılı sınavların "ülke genelinde", "il ve ilçe genelinde" ve "okul genelinde" olmak üzere 3 şekilde yapıldığını belirten Bülbül, bu uygulamanın yeni bir sınav sistemini getirmediğini, öğrencilerin ilan ettiği kademelerdeki derslerden birini bakanlık olarak gerçekleştirdiklerini açıkladı. Ülke genelinde ortak yapılacak yazılı sınav sorularının Genel Müdürlük tarafından görevlendirilen alan uzmanları tarafından hazırlandığını ifade eden Bülbül, 20 Şubat 2024'te yayımlanan konu soru dağılım tablolarındaki konu ve kazanımlara uygun olarak soruların örneklem olarak seçilen okullarda pilotlanarak analizler yapıldıktan sonra nihai sınav sorularına karar verildiğini söyledi. Açık uçlu soruların kullanıldığı sınavlarda değerlendirme sürecinin iki şekilde gerçekleşeceğini belirten Bülbül, 6. sınıf Türkçe dersi ortak yazılı sınavının puanlama işlemlerinin ülke genelinde ortak olacağını ifade etti. Ayrıca öğrenci cevaplarına bağımsız iki puanlayıcı tarafından puan verileceğini ve tutarsız bir puanlama durumunda üst puanlayıcı tarafından değerlendirme yapılacağını ekledi.

Sonuçların Öğrenilmesi

Sınav sonuçlarının öğrenilmesi konusunda Bülbül, Türkçe dersi 6. sınıf ortak yazılı sınav sonuçlarının "ortakyazilisinav.meb.gov.tr" adresinde okul müdürlüklerinin erişimine açılacağını ve alan öğretmenleri tarafından e-Okul sistemine işleneceğini açıkladı. Diğer derslerde ise sonuçların ilgili dersin öğretmenleri tarafından öğrencilere bildirileceğini belirtti.