Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Kamuoyu Görüşüne Sunuldu

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Kamuoyu Görüşüne Sunuldu
Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adı verilen yeni eğitim müfredatını kamuoyunun değerlendirmesine açtı.

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim müfredatını kamuoyunun değerlendirmesine açtı.

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adı verilen bu yeni plan, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde kademeli olarak uygulanacak. Bakanlık, öğrencilerin zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimini ön planda tutan bütüncül bir eğitim yaklaşımı geliştirdiğini belirtiyor.

Yeni müfredatta, öğrencilerin bütün yönleriyle ele alındığı, her öğrencinin farklı potansiyellere sahip olduğu ve bu potansiyellerin geliştirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Eğitim sürecinde Türkçe öğretimine ve dil becerilerinin artırılmasına özel önem verilirken, matematik, fen ve sosyal bilimlerde belirlenen alan becerileriyle öğrencilerin bilgi ve yeteneklerini geliştirmeleri hedefleniyor.

Süreç Odaklı Değerlendirme ve Sistem Okuryazarlığı

Bakanlık, sonuç odaklı değil süreç odaklı bir ölçme ve değerlendirme sistemini benimsemiş durumda. Ayrıca müfredatta yer alan yeni "sistem okuryazarlığı" kavramı ile öğrencilere, öğrenme yöntemlerini kendilerinin belirlemesi ve bu yöntemlerle özgürce öğrenebilmesi amaçlanıyor.

yeni-egitim-modeli2.jpg

Bu kapsamda, bilgi ve dijital okuryazarlık başta olmak üzere çeşitli okuryazarlık türleri öğrencilere kazandırılacak.

Kariyer Planlaması ve Öğrenci Profili

Onuncu sınıflarda kariyer planlaması için özel ders saatleri ayrılan müfredata göre öğretmenler öğrencilere meslek seçimi konusunda rehberlik edecek.

Yeni eğitim modeli ile "yetkin ve erdemli" bir öğrenci profili hedeflenirken, adalet, saygı ve sorumluluk gibi değerler eğitimin merkezinde yer alıyor.

Kamuoyunun Görüşlerine Açık

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, hazırlanan taslağın eylül ayından itibaren uygulanmaya başlanacağını duyurdu.

Yeni müfredat taslağı, bir hafta süreyle kamuoyunun görüşlerine açık olacak ve bu süreçte gelen eleştiriler, öneriler doğrultusunda revize edilecek.

İlgilenenler, görüş ve önerilerini bakanlığın "https://gorusoneri.meb.gov.tr" adresi üzerinden iletebilecekler. Bakanlık, bu sürecin ardından müfredatın son halini kamuoyu ile paylaşacak.