YÖK Yapay Zeka ve Dijitalleşme Alanında Yeni Bölümleri Açıkladı

YÖK Yapay Zeka ve Dijitalleşme Alanında Yeni Bölümleri Açıkladı

YÖK Başkanı Erol Özvar; yapay zeka, dijitalleşme, ve büyük veri alanlarında üniversitelerde 2'si ilk kez olmak üzere 5 lisans ve tamamı yeni 12 ön lisans programının açılacağını duyurdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Otağ-ı Hümayun'da düzenlenen "Yapay Zeka, Dijitalleşme ve Büyük Veri" toplantısında konuşan Özvar; yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri konularında uzman insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla lisans ve ön lisans programlarına ihtiyaç olduğunu belirtti. Yükseköğretim Kurulu bünyesinde oluşturulan "Yapay Zeka Temelli Programların Belirlenmesi Çalışma Grubu," farklı ülkelerdeki üniversitelerin bölüm ve program yapılarını inceleyerek önerilerini sundu. Çalışma grubunun önerilerini değerlendiren Özvar; yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 5 lisans ve 12 ön lisans programının açılmasına karar verdiklerini açıkladı. Özvar, halihazırda bulunan "Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri," "Yazılım Geliştirme," ve "Bilgi Güvenliği Teknolojisi" gibi bölümlerin farklı üniversitelerde de açılmasına karar verdiklerini ifade etti.

Yeni Lisans Bölümleri

Lisans seviyesinde açılacak yeni bölümler arasında "Veri Bilimi ve Analitiği" ile "Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi" bulunuyor. Yeni programların açılacağı üniversiteler arasında Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, ve Karadeniz Teknik Üniversitesi gibi birçok üniversite bulunmaktadır.

Ön Lisans Programları

Tamamı yeni açılacak 12 ön lisans programı arasında "Yapay Zeka Operatörlüğü," "Büyük Veri Analistliği," "Robotik ve Yapay Zeka," ve "Oyun Geliştirme ve Programlama" gibi programlar yer alıyor. Özvar, programların bir kısmında ilk kez, müfredatta yer alan ve seçilecek derslerin büyük üniversitelerin öğretim üyelerince çevrim içi ve senkron biçiminde verileceğini bildirdi.

Programlardan Maksimum Fayda Sağlama Hedefi

Özvar, sektör temsilcilerinin de katkı vereceği programlardan maksimum fayda sağlamayı hedeflediklerini belirterek, açılacak yeni programlarda kalite güvencesinin sağlanmasının en önemli gündem maddeleri olduğunu vurguladı. Yapay zeka ve bilişim alanında uzman hocaların katkılarıyla programların müfredatlarının niteliklerinin artırılacağını ifade etti.

Ortak Müfredat ve Belirlenen Üniversiteler

Erol Özvar, programların belirlenmesi sürecinde birçok faktörü göz önünde bulundurduklarını belirterek, önce lisans ve ön lisans programlarının mevcut olduğu üniversiteleri belirlediklerini söyledi. Çalışma grubu aracılığıyla belirlenen 12 ön lisans programındaki derslerin ortak müfredat ile belirlendiğini ifade etti. Lisans bölümlerinin zaten bir kısmının mevcut olduğunu ancak ortak bir müfredatın takip edilmesini arzuladıklarını belirtti. Özvar'ın konuşmasının ardından, Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu da konuyla ilgili sunum yaptı. Toplantıya, yeni program ve bölümlerin açılacağı 20 üniversite rektörü ile Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Hüseyin Karaman da katıldı.