Asgari Ücret Belirleme Süreci Devam Ediyor: Zam Senaryoları Masada

Asgari Ücret Belirleme Süreci Devam Ediyor: Zam Senaryoları Masada

Komisyon, gözleri 3. toplantının yapılacağı tarihe çevirirken, yeni asgari ücretin belirlenmesinde nihai kararın, devam eden pazarlıkların ardından gelecek haftanın ilk günlerinde açıklanması bekleniyor.

Gelecek Haftanın İlk Günlerinde Karar Açıklanacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 11 Aralık'ta, ikinci toplantısını 18 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirdi. İşçi ve işveren temsilcileri arasındaki müzakereler devam ederken, nihai kararın, gelecek haftanın ilk günlerinde açıklanması bekleniyor.

Zam Senaryoları Masada: Alt Sınır Yüzde 40

Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 65 olarak belirlenirken, asgari ücret zammında alt sınır yüzde 40 olarak öngörülüyor. Kulislerde konuşulanlara göre, 6 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 37.76'nın en az yüzde 40'a yuvarlanması bekleniyor. Refah payı eklemesiyle oranın yüzde 50'lere kadar çıkabileceği belirtiliyor. Asgari ücret zam oranları ve olası miktarlar:
  • Yüzde 35'lik zamda asgari ücret: 15 bin 392 lira
  • Yüzde 40'lik zamda asgari ücret: 15 bin 962 lira
  • Yüzde 45'lik zamda asgari ücret: 16 bin 532 lira
  • Yüzde 50'lik zamda asgari ücret: 17 bin 103 lira
  • Yüzde 55'lik zamda asgari ücret: 17 bin 673 lira

Mevcut Asgari Ücret Bilgileri

Asgari ücret, vergiler ve kesintiler düştüğünde bir işçi için aylık net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor. Bu süreçte belirlenecek yeni asgari ücret, yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışanı etkileyecek.