Avrupa Doğal Gaz Fiyatları İran-İsrail Gerilimiyle Yüzde 7,5 Arttı

Avrupa Doğal Gaz Fiyatları İran-İsrail Gerilimiyle Yüzde 7,5 Arttı
Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de, mayıs vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı, önceki güne göre yüzde 7,5 artarak rekor seviyelere ulaştı.

Avrupa'da, Orta Doğu'daki artan gerilimin etkisiyle doğal gaz fiyatları önemli bir yükseliş gösteriyor. Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de, mayıs vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı, son 24 saat içinde yüzde 7,5 artarak 33,5 euroya yükseldi.

İsrail ile İran arasındaki gerginlik, arz tedarikinde olası aksaklıklara işaret ederek fiyatlarda belirgin bir artışa yol açıyor. Bu nedenle, Avrupa'da doğal gaz fiyatlarındaki yükselişte Orta Doğu'daki jeopolitik durumun önemli bir etkisi olduğu belirtiliyor.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Rusya'dan Avrupa'ya doğal gaz akışının kesilmesi, kıtanın enerji piyasalarını olumsuz etkilemişti.

Şimdi ise küresel piyasalardaki gelişmeler ve Orta Doğu'daki gerilimler, Avrupa'nın enerji güvenliği endişelerini artırıyor. Kış sezonunun sona ermiş olmasına rağmen arz tedariki konusundaki belirsizlikler fiyatlarda artışı destekliyor.